PRIMUM VIVERE, DEINDE PHILOSOPHARI
°


FĂRĂ COMENTARII

 
Adev., 18, 25, 28 ian. 2005
(31 ian. 2005)
 __________________________________

                           Spre ce ne îndreptăm...

"12.000 DE VASLUIENI NU ȘTIU NICI MĂCAR
SĂ-ȘI SCRIE NUMELE

Peste 12.000 de vasluieni sunt analfabeți, nu știu nici măcar să-și scrie numele sau nu au citit niciodată, principalul motiv fiind imposibilitatea de a urma măcar o școală elementară, transmite corespondentul Mediafax. Situația a fost raportată de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (JSJ) Vaslui, care susține că numărul analfabeților ar putea fi și mai mare, avînd în vedere că datele statistice provin de la ultimul recensămînt realizat în România. Peste două treimi dintre analfabeții vasluieni provin din rîndul femeilor. De asemenea, în general, copiii care abandonează școala provin din familii dezorganizate sau monoparentale. Mai mult decît atît, în mediul rural, unele familii doresc să-și țină copiii acasă centru ca aceștia să ajute la treburile gospodărești." (Adevărul, 21 ian. 2005)  

 __________________________________

Fără comentarii.

(16 sept. 2004)
 __________________________________

El - fost șofer.
Ea, pînă acum cîteva luni, ingineră chimistă, respectată, la IMGB.
Restructurările au lăsat-o și pe ea fără pîine. "Costul întreținerii, din ce în ce mai mare, i-a scos în stradă."

Cei doi soți locuiesc într-o Dacie părăsită din Ferentari.
Să nu-l regrete pe Ceaușescu?!
(Sursa: articolul Un homles din Ferentari..., de A. Bădălan și C. Nicolae, Adev., 30 iun. 2004)
(1 iul. 2004, 18 iul. 2004)
 __________________________________(Fragment din reportajul Boschetarii de lux ai Bucureștilor, de A. Cercelescu și R. Popa, Adevărul, 26.02.2004)

În ziua în care aparea reportajul din care am decupat fraza de mai sus, la televizor, la ora 10 seara, un june cu aspect neglijent, în cadrul unei emisiuni "proprii",  vorbea despre p... (organul genital masculin)... Ca să fie și  mai limpede, termenul apărea scris pe ecran, în forma anagramată lupa.
(27 febr. 2004)
 __________________________________

 

Prostia cucerește noi zone: încă o bibliotecă de cartier dispare:
 filiala "Cezar Bolliac", din Piața Domenii, a Bibliotecii Metropolitane...
(Sursa: articolul Totuși, oamenii vor să citească, de Dan Stanca, Rom. lib., 21 febr. 2004)
(22 febr. 2004), (2 mart. 2004)
Vezi și (1), (2), (3), (4), (5), (6) și mai jos.
__________________________________

 

         
Adev., 13.02.04                                     17.02.04                                             17.02.04

Efectele televiziunilor criminal de inculte și iresponsabile și ale unei școli lipsite de autoritate, influență, vlagă. 50% dintre puștani beau și se droghează,
iar unii își ucid, din cînd în cînd, prietenele...
Se vînd lucrări de licență ca și cum s-ar vinde corcodușe, sau facturi în Colentina. Escrocheria intelectuală se desfășoară pe față, la vedere.  Dar, la televizor, statul nostru se luptă cu corupția...
Vezi și  (Bancuri în Ardeal)., (Școala), ("Miss"). V. și mai jos.
(18 febr. 2004)
__________________________________

  "După ce am trăit trista experiență de a fi pensionată pe baza legii 19/2000, cu aplicabilitate de la 1 aprilie 2001 (ce păcăleală!), nu pot să nu mă revolt cînd văd că puterea și-a amintit că există 6,5 milioane de pensionari care trăiesc sub limita decenței cu pensiile asigurate de ei. Cîteva gînduri pe această dureroasă temă…"
Începutul unei scrisori răvășitoare, primite în ziua de
(14 ian. 2004)
__________________________________


La Tîrgu Mureș, PSD și UDMR pun frumușel bazele federalizării învățămîntului românesc. Universitatea de Medicină de acolo, care parcă nu ar fi în România, ci în Româno-Ungaria,  va avea... locuri speciale pentru "etnicii maghiari" (?!).
Adică va pregăti medici care să nu poată trata pacienți români.
Rușinea de a nu cunoaște limba țării în care trăiești devine criteriu favorizant.
Este o batjocură la adresa Almei Mater și a demnității românești.
(14 ian. 2004)
__________________________________Nu faptul că liceeni beau mă îngrozește. Ci faptul că beția, această stare de degradare a ființei umane, care-l apropie de animalitatea joasă , e percepută și exhibată ca o marcă a modernității și mondenității, a virilității și a reușitei – pe scurt, ca o "valoare". Nu spun că un "teenager"° trebuie să stea numai cu nasul în Hegel, totuși, a declara – la 16 ani – senin, mîndru și, vorba lui Larbaud, impuni°, asemenea idealuri triviale e un semn al degringoladei societății românești, al stării educaționale infecte și al quasi-totalei lipse de autoritate a școlii.
Vezi și  (Bancuri în Ardeal)., (Școala), ("Miss").  V. și mai sus.
(8 ian. 2004)
__________________________________
"Industria editorială a cunoscut o cădere economică și de tiraj de peste 72% în raport cu 1990".
E o informație zguduitoare, care vorbește sec, tăios, implacabil, despre drumul spre imbecilizare al României.
(Informația este extrasă din articolul Cărțile se vor scumpi cu pînă la 30% / Editorii prevăd un "haos al prețurilor" la carte, Adevărul, 27 dec. 2003).
Vezi și  (1), (2), (3).
(30 dec. 2003)
__________________________________       Ceea ce l-a făcut cu adevărat odios, în ochii mei, pe Saddam Hussein este modul lamentabil în care s-a lăsat prins. În loc să lupte pînă la penultimul cartuș, iar pe cel din urmă să și-l tragă în cap, în loc să spargă între dinți fiola de otravă, el s-a predat ca un boschetar, propunînd umil "negocieri" și căscînd ca un caraghios gura mare, ca să-l caute inamicul la dinți. E inevitabilă concluzia că n-a fost decît un tiran laș, din stofă proastă, și observ că, în comparație cu el, Ceaușescu a sfîrșit ca un erou demn.
(17 dec. 2003)

___________________________________


    O situație penibilă, care ne pune într-o postură umilitoare, este faptul că nicăieri în România nu există vreun compiuter care să aibă tastatura cu literele specifice limbii române (ă, Ă; â, Â; î, Î; ș, Ș; ț, Ț). Așa ceva nu se mai întîmplă decît, poate, în lumea a III-a. În orice țară am fost, tastaturile aveau literele adecvate limbii acelei țări: germanii cu ä, ö, ü...; francezii cu è, é, ê...; în țări scandinave, cu å, ø... ș.a.m.d. Numai noi, între țările civilizate, ne comportăm în privința compiuterelor ca și cum limba română n-ar exista...
(10 dec. 2003)
___________________________________


Caricatură de Terente, primită de la A.N. din T.
(8 dec. 2003)
___________________________________

Te cutremură și te scîrbește ideea care a putut trece prin mintea unora de la cîrma țării: tinerii să fie scutiți de serviciul militar dacă plătesc statului o sumă de bani, vreo mie de dolari...! Suma e imensă, un om normal nu poate s-o strîngă nici în zece ani. Dacă s-ar aplica această monstruozitate, lumea românească ar fi scindată într-un mod feudal: amărăștenii și-ar pregăti lădița și s-ar duce la armată, iar odraslele ciocoilor, ale parveniților, ale miliardarilor și-ar vedea mai departe, bine mersi, de mașinile lor de lux, de orgii și de droguri.
(7 dec. 2003)
___________________________________

Pe un nonagenar (are 92 de ani), pe un cărturar și un înțelept, pe un salvator a mii de vieți, pe un Drept între oameni ca RAOUL ȘORBAN
îl denunță CNSAS că ar fi "colaborat cu Securitatea"...
Gestul e oribil, e mîrșav.
(nov. 2003)
___________________________________

 

Realizați ce vremuri urîte trăim?, în care milioane de români
nu-și pot plăti, din munca lor sau din pensia lor, încălzirea locuinței,
și trebuie să-i "ajute" guvernul, să le dea un fel de "pomană"...?!
(nov. 2003)
___________________________________
 

George PRUTEANU