UN E-MAIL ÎN PROBLEMA TASTATURILOR

        În ziua de 11 dec. 2003, am primit e-mail-ul de mai jos, în legătură cu textul despre tastaturi care se află în rubrica Primum vivere, deinde philosophari. Îl reproduc (e-mail-ul) în întregime:

             
             
Stimate Domnule Profesor George Pruteanu, 

            M-am gândit mult la această remarcă pe deplin îndreptăţită a Domniei Voastre şi am încercat să găsesc o explicaţie logică pentru dezinteresul vânzatorilor de compiutere faţă de tastatura în limba română, când şi eu ştiu că în fiecare ţară se vinde tastatura corespunzătoare caracterelor scrise ale limbii ţării respective. Ba, mai mult: când am avut responsabilitatea punerii la punct a unei reţele de calculatoare la ziarul de limbă germană din România, "Allgemeine Deutsche Zeitung Für Rumänien/ Banater Zeitung", am aşteptat cam o săptămână pînă când distribuitorul de compiutere mi-a comandat în mod special o tastatură germană...
            Cred că am găsit explicaţia plauzibilă: acest dezinteres pentru asigurarea tastaturilor în limba română (cu diacriticele specifice) este doar un efect, deci trebuie căutată cauza. Iată care cred eu că este această cauză: nu se respectă constituţia, care legiferează limba română ca limbă oficială în România. Nimeni nu înţelege că limba română oficială înseamnă şi folosirea ei în scris. Majoritatea ignoră faptul că limba română este o limbă fonetică şi că foloseste la scriere nişte diacritice specifice ei. Cred că această problemă se poate rezolva foarte uşor: să nu fie considerat valabil nici un înscris care nu este făcut în limba oficială corectă, cu diacritice.
            Toate instituţiile statului să fie obligate să scrie în limba oficială orice "hârtie" emisă de ele, toate instituţiile administraţiilor publice să fie, tot aşa, obligate să emită în limba oficială toate înscrisurile pe care au dreptul să le emită, toate instituţiile justiţiei să fie obligate la acelaşi lucru (sentinţele, declaraţiile notariale etc.). Lista obligativităţilor folosirii limbii oficiale poate fi extinsă de către specialişti în acest domeniu, de ex.: unităţile de învăţământ să fie obligate să emită acte de studii doar în limba oficială română, subiectele la examene, saiturile cu grilele de examinare etc.
            Trebuie să mai fie prevăzute şi amenzi sau alte sancţiuni pt. cei ce nu folosesc limba română oficială în scris - şi acestea să se şi aplice! 
            Daca s-ar lua în serios acest aliniat din Constituţie, că limba oficială înseamnă şi folosirea diacriticelor în scris, aţi vedea ce s-ar mai omorî toţi distribuitorii de compiutere din România să fabrice sau să procure tastaturi pt. limba română, să vedeţi toate instituţiile cum nu ar mai achiziţiona orice echipamente de acest gen fără tastaturi adecvate! 
            Aşa văd eu problema.
Analizaţi, vă rog, tot ceea ce am sugerat eu aici şi poate că am pe undeva dreptate. Pentru a înlătura un efect, trebuie înlăturată cauza care îl provoacă. Dacă te duci la medic şi spui că te doare capul, el caută toate bolile care provoacă dureri de cap, o găseşte pe cea care îţi provoacă ţie dureri de cap şi o tratează.

           
Cu cel mai sincer respect,
                        Daniela Inu
       
                        Timişoara