Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Atitudini politice"). Nu figurează toate numele menţionate în text, ci doar acelea substanţial comentate. 

SCRISOARE DESCHISĂ D-LUI TRAIAN BĂSESCU, PRIMAR GENERAL AL CAPITALEI,
ÎN PROBLEMA CĂRȚILOR DIN STRADĂ


 (Publicat în: presa din ziua de 30 iulie 2000)

Stimate domnule primar general,

Vorbiți adesea de pragmatism. Foarte bine. Dați-mi atunci voie, din capul locului, să vă întreb: ÎN FOLOSUL CUI  este acțiunea pe care o întreprindeți cu o înverșunare demnă, în mod cert, de o cauză superioară? “Radeți” cu o grabă rea și violentă toate tonetele și chioșcurile, inclusiv - și tocmai aici e buba cea mare - pe cele cu CARTE. Am fost ieri prin Piața Unirii. Nici cu lupa, nici cu microscopul nu mai găsești măcar o pagină de carte prin toată acea zonă, altminteri super-centrală și selectă. Victoria e totală. Oamenii trimiși de dumneavoastră, alături de jandarmi, au reușit să extirpe orice urmă de broșură, de album, de roman, de eseu, de poezie s-ar mai fi încăpățînat să se afle pe acolo. Fahrenheit 451! În schimb, nici o problemă!: chioșcurile care vînd tutun sau whisky sunt la locul lor, nederanjate de nimic. Alcoolul și tabaciocul fac bine la populație, n-au decît să se vîndă în neștire, dar cartea călca pe nervii Primăriei Generale. Și ați biruit-o. La ce bun, însă? V-ați pus această întrebare? În folosul cui lucrați dumneavoastră? În folosul celor care-și cîștigau cinstit pîinea la acele chioșcuri și tonete? Nu, fiindcă i-ați lăsat, netam-nesam, șomeri. În folosul cetățeanului, al simplului trecător pe stradă? În nici un caz. Ce bine i-ați făcut? Într-o vreme în care, și fără contribuția dumneavoastră, cultura e nesocotită (cînd nu e batjocorită), l-ați îndepărtat de singura sursă de spirit adevărat care mai rămăsese. Televiziunile dau numai circ, violență, sex, loterie. Cinematografele la fel. Teatrele sunt ale unei înguste elite. Cartea doar, numai cartea mai putea băga puțin aer curat în mintea stresată a cetățeanului român. I-ați luat-o din față și intenționați s-o trimiteți la mama-dracului. Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană să rămînă pentru “White Horse” și pentru “Dunhill”. Cine vrea Sadoveanu, cine vrea Balzac, cine vrea Dostoievski, ducă-se în Ferentari sau în Rahova! Asta ați izbîndit, d-le primar general. Dacă v-ați propus să fiți primarul trotuarelor pustii și idioate, mai aveți un pas și reușiți.
            Și pentru ce această ferocitate? Produce cartea deșeuri? Scoate cartea fum? Putrezesc cărțile pe tarabe și se împut? Bagă pe cineva cartea în spital? Se sufocă “traficul pietonal”, gîtuit de carte?
            Dincolo de sarcasmele tristeții, dați-mi voie să vă spun că ar fi trebuit să procedați exact invers. La halul de decervelizare în care această “tranziție” blestemată îl aduce pe român, dumneavoastră, ca primar al întîiului oraș al țării, trebuia să vă dați peste cap ca să înjumătățiți opreliștile din calea celor ce produc și vînd cărți, nu să le înmulțiți. De-ar fi tonete cu cărți din doi în doi metri pe Magheru, pe Bălcescu, pe Ana Ipătescu, peste tot - asta n-ar fi decît un semn  de noblețe și de sănătate mintală a neamului. Dacă se vînd cărți în stradă înseamnă că se și cumpără. Că românii încă nu sunt cu totul amorțiți de soporificele televizate. Că mai văd un rost în dulcea și sățioasa zăbavă a cetitului. Iar dumneavoastră, în loc să încurajați acest binecuvîntat și mirabil fenomen, îl stîrpiți.
            Vă rog, domnule primar general, îmbunați-vă și răzgîndiți-vă. Lăsați cartea în pace. Lăsați cartea la orice colț de stradă, pe orice trotuar, în orice parc. Și primarii, și senatorii, și miniștrii trec. Cartea rămîne.

   George Pruteanu

București, 29 iulie 2000

V. și:
Editorialul semnat Cristina Modreanu, în www.adevarulonline.ro, din 6 dec. 2003: Guvernul sta intre cititor si carte. (Dacă link-ul vă face dificultăți, clicați AICI).