Vezi și:   Informaţii despre alcătuirea paginii.

(26-11.IV.1997) SPUSE ADMIRABILE (II)

        Bună seara, doamnelor, bună seara, domnilor. Cel de-al doilea exemplu de performanță a spunerii, care în unele pasaje, cu toată oroarea mea de vorbele mari, aș spune că atinge chiar nivelul de sublim al prozei, este finalul capitolului "Agonia morală și moartea", din Viața lui Mihai Eminescu de Călinescu. Vă rog să-l ascultați, cu urechile sufletului ațintite spre vibrația sobră, gravă, solemnă, și cu atît mai răscolitoare, a evocării, tragice fără melodramă, înălțătoare fără grandilocvență:
        "În realitate, slăbit de marile preocupări intelectuale și de erizipelul, de altfel vindecat, ce i se iscase pe față din cauza mînjirii cu necurățenii a locului zgîrieturii, se simțea ostenit și doritor de o lungă liniște. Totodată, inima îi era tumefiată mai de mult de o endocardită, provocată de marile ei bătăi. În privința clipei pe care a ales-o providența spre a reîntoarce pe Eminescu în eternitate, știrile sunt destul de contradictorii, unele dînd ziua de joi 15, altele de vineri 16 iunie. Aproape sigură este aceea de joi 15 iunie, în zorii zilei, cum arată actul de deces și cum, de altfel, s-a săpat pe piatra mormîntului. Miercuri seară, Eminescu, cu o ultimă licărire de conștiință, chemă pe bătrînul doctor și i se plînse de mari dureri în trup. Rămas singur, se întinse pe pat și, cînd limba sorții sale ajunse pe pragul al doilea al vieții, inima i se opri și poetul trecu în univers.
        Dimineață, găsindu-l mort, l-au dus la Spitalul Brîncovenesc pentru autopsie, unde, cîntărindu-i-se creierul, în stare de ramoliție, se găsi că are 1400 de grame, cam atît cît al lui Schiller. Doi servitori ai spitalului fură trimiși să declare decesul la Oficiul de stare civilă și, cruntă ironie!, pe actul de moarte al dlui Mihai Eminescu, poet, cei doi neștiutori de carte puneau pecetea degetelor lor bătătorite:
«Registrul Stării civile pentru morți - Bellu, Ortodox-Român. Nr.2935. Mihail Eminescu de 43 de ani poet, necăsătorit. Cazul morții s-a constatat de noi prin doctor verificator dl Sutzu care a și liberat certificatul cu nr. 161. Făcut de noi, Nicolae Hagi Stoica, fiu consiliar al comunei București și oficier de stare civilă. Martori n-au știut subscri». În după-amiaza zilei de sîmbătă, 17 iunie, la orele 6, cortegiul, însoțit de un număr mare de studenți, gazetari și prieteni, în fruntea cărora se aflau primul ministru Lascăr Catargiu, Titu Maiorescu, Mihail Kogălniceanu, Theodor Rosetti, Augustin Laurian și alții, porni spre cimitirul Bellu, trecînd pe Calea Victoriei, Calea Rahovei și Cîmpia Filaretului. O ploaie măruntă pica din cerul peste tot acoperit de nouri. Pe drum, în dreptul Universității și la mormînt, se ținură cuvîntări îndurerate și banale, după care, pe înserat, coșciugul fu coborît în groapă, între un tei și un brad.
      
[
ENESCU Astfel se stinse, în al optulea lustru de viață, cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pămîntul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și cîte o stea va veșteji pe cer în depărtări, pînă cînd acest pămînt să-și strîngă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale".
        Restul ar trebui să fie tăcere, dar mai dați-mi voie să adaug scurtul comentariu că în fragmentul pe care vi l-am citit se unesc, într-o armonie care zguduie sufletul omului sensibil, Adevărul cu Frumosul și cu Binele. Adevărul, pentru că tot ce spune Călinescu este științific documentat, el nu inventează nimic; Frumosul, pentru că înlănțuirea cuvintelor și a ideilor dă minții noastre o stare de înfiorare admirativă; și Binele, pentru că această intenție emoțională și acest efect emoțional sunt la locul lor, sunt într-o profundă concordanță cu subiectul. În fața unui atare mod de a vorbi, într-adevăr cum se cuvine, ar trebui să ne simțim deopotrivă umiliți și stimulați. Umiliți - întrucît cei mai mulți dintre noi ne exprimăm plat și searbăd, stimulați - în fața exemplului că vorbirea poate nu doar să se tîrască din clișeu în clișeu, ci să și zboare, să se înalțe deasupra platitudinii, uimindu-ne și bucurîndu-ne ființa cu bogăția ei răvășitoare.
        Iertați-mă dac-am sărit peste cal, seara bună. (5'12'')

George PRUTEANU