Info  Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Viaţa din cărţi"). Nu figurează toate numele menţionate în text, ci doar acelea substanţial comentate.

a
V. și CATILINARUL CIUFUT (P. Goma, Scrisori întredeschise)
                MINCIUNILE UNUI OM CARE SE CREDE DE STICLĂ
(P.Goma)

                IARĂȘI GOMA (Triste însemnări răzlețe ) (P. Goma, Alte jurnale)
MACULATORUL                                                                                                             

     Paul Goma este azi încarnarea unui straniu paradox. Plasabil în vîrful ierarhiei sub aspectul ținutei morale, la un moment dat, față de ticăloasele minciuni ale comunismului ceaușist - el este, la 20 de ani de la acel moment, într-o situație care poate fi calificată, eufemistic, drept gravă debusolare morală.

     Orice discurs onest despre Goma trebuia să înceapă cu recunoașterea meritului său de a fi fost singurul scriitor* care a avut tăria de a-i spune NU, pe față, insului din Scornicești și sistemului său. Securitatea avusese grija elementară de a lucra întru discreditarea condeierului opozant, "umblînd" cu iscusință la vanitatea breslei: poziția tranșantă a lui Goma o punea în lumina unei pasivități umilitoare; îi trebuia, breslei, o compensație. Și Securitatea, prin zecile, sutele (miile?) sale de guri i-o livra: "Goma? Care Goma?! Goma nu e scriitor! E un veleitar ratat și complexat, gelos pe reușitele altora care, în condițiile pe care el le-njură, s-au realizat! Goma critică regimul numai ca să fie luat în seamă, să iasă din rînd!" etc. Și trebuie să recunoaștem că-n conștiința multora, acest refren prindea. Dormeau mai liniștiți la gîndul că acela care spune adevărul politic, în timp ce ei consimt (fie și scrîșnind) la minciună, e un terchea-berchea, un zavragiu de doi bani, un nevolnic, face gălăgie pentru că nu știe să facă literatură...

     După 1989, Goma a fost publicat masiv în țară. N-a fost suficient. Poate că, imediat după marea întorsătură, s-ar fi cuvenit o recunoaștere publică, solemnă și răsplătitoare, a frumoasei sale cerbicii. Un gest de onoare, amplu, din partea breslei, ar fi fost binevenit. Nu s-a produs. Mi-e greu să evaluez cu cît a agravat această circumstanță lucrurile sau cu cît le-ar fi îmbunătățit absența ei. Fapt este că războiul "rece" între Goma și scriitorimea română a devenit (unilateral) unul "cald".

     După opinia mea, Goma este un bun memorialist. Goma n-are imaginație (sau are una autistă). Punctul său forte este relatarea "brută", fără ficționăreli și, mai ales, fără calambureală**. Cartea sa cea mai izbutită este, cred, cea apărută în românește cu titlul Culorile curcubeului ‘77. Cînd subiectul ca atare, "rupt din viață", are epic, are tensiune, are personaje, și cînd Goma nu-l aburește cu prea multă întortocheală și împleticeală a frazei, rezultatul e remarcabil. "Rupt din viață" înseamnă însă, restrictiv, rupt din viața sa, din confruntarea sa cu lumea carcerală comunistă, intra sau extra muros. În rest, Goma n-are subiecte. (Ceea ce scrie despre Basarabia scapă rareori din banal și, din cînd în cînd, pică în ridicol). Goma cel de acum nu iese din sine și nu poate vedea bine pe altcineva. El pare a trăi doar la și pentru telefon, dar n-are capacitatea unui Proust sau măcar pe cea a unui Camil Petrescu de a dilata plauzibil detaliul psihic infinitesimal. Situat pe păguboasa poziție de buric al pămîntului, Goma molfăie și rumegă la infinit ce i-a spus Cutare sau ce nu i-a spus, și dacă nu i-a spus, de ce nu i-a spus, și ce i-ar fi spus el dacă acela i-ar fi spus sau ce a aflat de la Cutărescu că ar fi spus Cutare sau că nemernicul de Cutare n-a spus nimic... Îngroș liniile, e drept, și o fac cu conștiința că și dintr-o astfel de materie îngustă un mare moralist, un om care aude ultrasunetele sufletelor, poate face literatură de calitate. Cu condiția bunei-simțiri și a bunei-credințe. La Goma, acestea s-au șubrezit pînă la vacuum. Îl văd ca pe un păianjen în centrul plasei, fără altă preoupare decît de a mai acroșa o "victimă".

     Jurnalul*** apărut la Nemira trădează o fință imposibilă și insuportabilă. N-am să dau nici un citat și nici un nume. Cu un an în urmă, cînd îi comentam scrisorile, încă mai aveam "candoarea" indignării****. Am depășit-o. Privesc la spectacolul erupțiilor de umoare neagră ale lui Paul Goma ca la o tristă anomalie a naturii umane. Ca o sepie, Goma maculează totul în jurul său. El e un diamant, toți ceilalți sunt niște spurcăciuni. Dimensiunile răstălmăcirilor sale, non-stop, sunt apocaliptice. Chiar dacă ești capabil ca într-un caz sau altul să-ți păstrezi umorul și o privire tolerant-comprehensivă, e obligatoriu de afirmat că ansamblul e de o falsitate monstruoasă. Percepția și "analiza" morală ale lui Goma, în privința scriitorimii române*****, depășesc fantasmagoricul spre a păși cu hotărîre în maladiv. Consemnările sale diaristice, de o acru-sprințară vioiciune stilistică adesea (dar nu mai mult), alimentează, în deplorabila manieră a presei de gang, triviala voluptate, oribila plăcere, jalnica satisfacție (din stratul cel mai de jos, din cloaca conștiinței) de a-ți vedea semenul mînjit, împroșcat cu necurățenii: homo homini lupus, în registru de merde. Luciditatea etică, discernămîntul axiologic și, pînă la urmă, simpla bună-cuviință l-au părăsit pe Paul Goma în secrețiile, nocive sieși, ale unei conștiințe tulburi. Cuvintele recent scrise de doamna Monica Lovinescu: Îmi pare rău că l-am cunoscut pe Paul Goma, sunt cea mai grea, și meritată, palmă pe care o putea primi.
_________________________

     *) I s-au raliat doar Ion Negoițescu și d-rul Ionel Vianu.
     **) Am văzut, prin bunăvoința unei cunoștințe, o lucrare încă inedită a lui Paul Goma (dactilogramă multiplicată la xerox și legată în cîteva volume), intitulată ‘Zdicționar, conținînd coloane cu mii de cuvinte, fără alte comentarii, cuplate calamburistic în genul: "turbancuri", "buluceaușescu", "liicenzură" etc. Privind acel morman de file, debușeu în derizoriu (melanj pigmeu de Rebus și Urzica) al unei munci demne de o finalitate mai de doamne-ajută, m-a încercat un sentiment de jenă și compătimire: cel care a înfruntat represiunea securistă se joacă acum cu vorbulițe ca țîncii cu cuburile?!
     ***) Paul Goma, I Jurnal pe sărite, 304 p.; II Jurnal de căldură-mare, 272 p.; III Jurnal de noapte-lungă, 352 p., cuvînt înainte de Laszlo Alexandru, Ed. Nemira, Buc., 1997, 40.000 de lei.
     ****) L-am și abordat (telefonic), fiind la Paris, în iunie trecut, cu dorința de a realiza un dialog pentru un post de televiziune privat. Martori mi-s Dumnezeu și multă lume din intelighenția diasporei că am făcut tot ce era omenește posibil ca să-l conving de buna mea intenție în favoarea sa, am mers pînă acolo încît am acceptat să mă "escamotez", propunîndu-i, în ultimă instanță, să-i trimit operatorul singur, dacă el are aprehensiuni în privința eventualelor mele întrebări incomode. N-a fost chip să-l scot din ale lui: eu eram cel care am "înjurat-o" (aberație!) pe mama Monicăi Lovinescu și cel care se mînjește colaborînd cu Pleșu, deci un vîndut lui Iliescu...
     *****) Care - trebuie spus și acest lucru - nu putea să se arunce, in corpore, în Gulag. Nu toată lumea e Giordano Bruno, am mai spus-o, există și Galileo Galilei. Cineva trebuia, plătind minimul tribut necesar, să mai și scrie. Nu e obligatoriu ca vocația martiriului să coincidă cu cea literară. Rezultatele ambelor sunt utile posterității. Și strigătul lui Mircea Vulcănescu, și Moromeții. Și modelul Iuliu Maniu, și studiile de stilistică ale lui Vianu.

       George PRUTEANU
Dilema, nr. 215, 7 mar. 1997