Info  Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Viaţa din cărţi"). Nu figurează toate numele menţionate în text, ci doar acelea substanţial comentate.

a
V. și CATILINARUL CIUFUT (P. Goma, Scrisori întredeschise)
                MINCIUNILE UNUI OM CARE SE CREDE DE STICLĂ
(P.Goma)
IARĂȘI GOMA (Triste însemnări răzlețe)        
                                                                                                             

  Motto: "În Jurnalul lui Goma, numai «alo»-urile sunt autentice..."
 
VIRGIL IERUNCA, citat de P.G.  

            P.Goma1 nu înțelege de ce "exact aceiași critici literari, exact aceiași «directori de conștiință»: D.C.Mihăilescu, Ornea, Pruteanu, Cosașu, Manolescu - și încă: Buduca, Zaciu, Balotă, Ștefănescu - au scris, despre Jurnal-ul meu, exact invers decît despre al lui Sebastian" (363). Or, e atît de simplu! Pentru că notațiile "negative" ale lui Sebastian dădeau relief unei ființe, în timp ce Goma strivește și murdărește ceea ce-i displace.
                                                                        *
            E simptomatic cum îi dă prin cap să-l abordeze pe N.Manolescu: "Să-i mai spun: «În treacăt fie zis: am înregistrat fiecare din convorbirile noastre... în caz de «litigiu», produc banda: «Iată ce am spus, iată ce nu am spus - ba chiar contrariul»" (176). Dar asta e mentalitate de "mafiot". Prezumția de bună-credință e o noțiune străină omului Goma: "Manolescu... vrea să facă o emisiune «cinstită - despre carte, nu despre fleacuri» - de acord, dar în vederea a ce? Și ce urmărește?" (192). "Ce urmărește"?! Așa se vorbea în anii ‘50 despre dușmanii de clasă...
                                                                        *

            "În scrisoarea primită azi, Grigurcu presupune că eu aș extrage satisfacții, vorba lui I. Vianu, din ostilitate... Nu sunt, dar deloc nu sunt masochist... Sufăr din pricina acestor atacuri"
(227). Cred că lucrurile stau invers: Paul Goma, din nefericire, extrage satisfacții din propria ostilitate. El - e un complex aici - nu se simte bine decît incriminînd, înjosind, decît găsindu-i celuilalt un cusur, o tară, o "bubă" ("și Dan Petrescu are pete" - 188). Indiferent de proporția aceste(u)ia față de ansamblul personalității, Goma o transformă în dominantă. De aici începe aberația morală. În universul său sulfuros, un om nu poate fi binele pe care-l face, ci numai răul care se (poate) spune despre el. Imaginați-vă că cineva n-ar reține despre Churchill decît că era un tip care te afuma cu țigara, despre Arghezi că-i curgea nasul, despre Labiș că-i miroseau ciorapii, despre Preda că rîgîia, despre Shakespeare că se scărpina des, despre Michelangelo că trăgea pîrțuri, despre Homer că adormea ca prostul... Și, de fiecare dată cînd ar veni vorba de ei, le-ar mai și lipi epitetul-poreclă etern, eventual cuplat cu ceva calambur pueril: Preda-rîgîitorul, Shakespeare-scărpinăciosulică frînarul, Michelangelo-bășinorocosul, Mucosul-Arghe-zi-le măi, măi, măi. Cam așa procedează Paul Goma.
                                                                        *
            "Bietul Laszlo: pe el Tudoran l-a cucerit... Îl las să creadă că mai sunt și oameni «pozitivi»" (381). Umanitatea lui P.Goma e împărțită în "pozitivi" și "negativi". Nici măcar nu exagerez: sunt chiar termenii serioși ai autorului, care vorbește curent de "foștii-buni, adică actualii răi" (444), "foștii-buni sunt răii-actuali: Buzura, Sorescu, Simion, Iorgulescu, Pleșu, Blandiana, Doinaș, Manolescu, Liiceanu" (260). De fapt, nu există "buni" pereni. Această stare e doar o etapă. Pozitivii sunt provizorii: au fost, un timp, de pildă, "Monicii" (Monica Lovinescu și Virgil Ierunca). Au ajuns să le pară rău că l-au cunoscut. Sau Alain Paruit: la p. 110, era încă bun. La p.341, fiindcă apreciase că ceva nu e în ordine cu P. Goma, devenise deja "un păduche". Sau Gabriel Andreescu. Pînă a scăpat o vorbă. De-atunci, gata: s-a "adameștenizat" (262,325) și el. Sau Ștefan Borbely, pînă a scris la o revistă dezagreabilă lui P.Goma: "scriind pentru Apostrof, inteligentul, finul Borbely și-a pierdut fulgerător inteligența și bunul simț" (25). Ați observat: fulgerător. În schimb, negativii sunt eterni. Din zodia negativă nu se mai iese. Liiceanu va rămîne pînă la Judecata de Apoi un "mincinos, laș, distrugător de cărți" (256), "o lichea" (186); N.C.Munteanu, un "ciuruc" (190), o " javră" (197); G.Adameșteanu, o "mincinoasă" (256), o "analfabetă" (261); George Pruteanu, o "javră de colaboraționist (prin Dilema)" (186), un "găinar" (261); Ana Blandiana, o mostră de "analfabetism cras, prostie nativă..., prestații imbecile, analfabetizatoare" (314); Cristian Tudor Popescu, o "javră imundă" (409); Nicolae Balotă, un "duplicitar, serv, arghirofil, laș... îi linge la ziar pe ofițerii-politici ai culturii" (220); Buzura: un "ștergător de picioare al lui Iliescu" (137); Pleșu: "fidel al foarte-moralului Petre Roman" (137) dar, ciudat, și "cunoscut iliist" (138), cu "discurs cum nu se poate mai protocronist" (190)... Oct. Paler, un "fost și etern activist de partid" (45); N.Breban, un "activist obedient" (76); Mircea Zaciu: "mic, mărunt" (A,141); Andrei Cornea - "minte sfruntat" (261); M.Iorgulescu: "trivial" (A,191)... Cît despre președintele statului, ceea ce apare în România mare sunt elogii, față de cum îl vede Goma: "lipsit de inteligență, lipsit de personalitate, lipsit de coloană vertebrală"; "un individ obraznic, brutal, incult", care înșiră (în interviurile sale) "cretinării, obrăznicii, nesimțitorisme"; pe scurt, e un "plutonier ce s-a trezit președinte de cazarmă" (171).
                                                                        *
            Un malițios ar afirma că tot "jocul" lui Goma nu e decît o lată șarlatanie. Că el n-a făcut decît să dea jos din pod o veche "formulă" de succes ieftin, de succes trivial, de succes fetid: pe aceea de a insulta continuu și în toate părțile. Din asta, iese, pîn-la urmă, vîlvă. Cu damf, dar vîlvă. Și scopul e atins. Condeier de tărăboi.
                                                                        *
            Goma se crede victima unei lucrături naționale: "atîta vreme cît voi fi sub efectul colegialului complot care-mi împiedică tipărirea, difuzarea cărților, eu voi da din falcă, îi voi «înjura» pe iubiții mei simpatrioți" (402). Din cauză că el e bun, iar ei sunt răi ("ce m-ar mai vrea întors și...îngropat, colegímea breslăninoasă!" - 396), vrajba e inextinguibilă. Ei, adică toată "românimea cea în patru labe, colaboraționistă" (203), îl sapă, el le dă nemilos la cap. Nici nu merită alt tratament: "90% dintre indivizi sunt dobitoci - ca peste tot" (379).
                                                                        *
            Picat de multă vreme și multe pagini într-un solipsism maniacal și mărunt, de o egolatrie patologică, dar nu în sensul unei auto-scrutări abisale, ci doar în cel al incontinentei bîrfe mahalagești cu el mereu în centru, de un maniheism bolovănos și prostesc în ultimă instanță, după care singura cale de a ființa în istoria literaturii ar fi fost cea pe care a ales-o el, toate celelalte soluții fiind nule (v.p.47), Paul Goma scrie, cu o anume vervă neagră, umorală, într-un stil balansîndu-se de la colocvialitatea încîlcită la șugubeția veninos-trivială (cutare scriitoare e "poeta metafizdnică", 227), pagini care nu stîrnesc, în esență, decît vrajbă, jenă și senzația că ai de-a face cu un om care se scapă pe sine de sub control.

V. și CATILINARUL CIUFUT (P. Goma, Scrisori întredeschise)
                MINCIUNILE UNUI OM CARE SE CREDE DE STICLĂ
(P.Goma)

_______________________

            1) Paul Goma, Alte jurnale, Ed. Dacia, Cluj, 1998, 348 p., 22.440 de lei; Jurnalul unui jurnal, Ed. Dacia, Cluj, 1998, 472 p., 28.560 de lei. Trimiterile la primul volum au mențiunea "A"; cele care conțin doar cifra, sunt la cel de-al doilea.

       George PRUTEANU
Dilema, nr. 311, 22 ian. 1999