Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Atitudini politice"). Nu figurează toate numele menţionate īn text, ci doar acelea substanţial comentate.


Vezi şi (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8)

 

SCRISOARE DESCHISĂ

ADRESATĂ CELOR CARE PRODUC ŞI DIFUZEAZĂ
EMISIUNEA „BIG BROTHER”
 

          A difuza o asemenea emisiune īnseamnă a īndemna sute de mii de oameni să se uite prin „gaura cheii” la ce fac sau nu fac alţii, īntr-o casă.
          A  difuza o asemenea emisiune īnseamnă a īncuraja limbajul cel mai trivial cu putinţă, acela care, īn stradă, īn condiţii normale, ar fi imediat sancţionat, conform Codului Penal, ca ultraj la adresa bunelor moravuri.

          A difuza o asemenea emisiune īnseamnă a transforma īn subiect de „īnsemnătate naţional㔠momentul īn care nişte tineri, aleşi la īntīmplare şi puşi laolaltă, se vor īmpreuna, vor executa actul sexual. E un „pariu” josnic, scabros, degradant, pentru că īi tratează pe acei tineri, cu defectele şi calităţile lor, ca pe nişte cobai ai instinctului de reproducere, ce s-abate şi la paseri, de vreo două ori pe an. Altă miză nu există īn acest „spectacol”.
          A difuza o asemenea emisiune echivalează cu instituirea unui concurs fără criterii, un „concurs” al absurdului, din care o forţ㠄ocultă”, fără identitate (fratele cel mare), elimină aleatoriu concurenţi, nedīnd vreo şansă īmpricinatului de a īnţelege ce trebuia sau ce nu trebuia să facă.
          A difuza o asemenea emisiune īnseamnă a face o propagandă deşănţată promiscuităţii golăneşti: oameni care se cunosc abia de 48 de ore se pipăie senzual, se giugiulesc īn concupiscenţe apropiate de pornografie, fac duş īmpreună, īntr-un fel de colcăială sordidă. Ce vor să spună aceste comportamente: că decenţa, pudoarea, selectivitatea erotică, sentimentul nu mai au nici o valoare şi că oamenii trebuie să se poarte ca armăsarii şi iepele īn călduri?!
          A pune īn joc, pentru nimic, o sumă atīt de mare (75.000 de euro), īn timp ce valori reale ale amărītei societăţi romāneşti de azi („olimpicii”, de pildă) primesc drept recompensă cīteva zeci de dolari este, pur şi simplu, imoral. Se instilează, īn mod iresponsabil, īn sute de mii de minţi tinere, ideea că mai uşor se pot cīştiga banii printr-un exhibiţionism de bordel, prin scălămbăială, decīt prin efort, studiu, competiţie.

                          
conf. univ. George Pruteanu
                                                                      senator

            Bucureşti, 23 martie 2004

.