Ultimul text introdus: 19 ian. 2006          


Fără nici cea mai mică pretenție de infailibilitate
VĂ ÎMPĂRTĂȘESC DIN CE AM CITIT:  

 
    Renunț la structura cu imagini și prezentări și enumăr cărțile citite în ultimul timp și pe care, implicit, vi le recomand, în mai mică sau mai mare măsură:

     • Dan C. Mihăilescu, Îndreptări de stînga, Ed. Humanitas, Buc., 2005, 258 pp.    
     • Daniel Cristea-Enache Sertarul scriitorului român - Dialoguri pe hîrtie, Ed. Polirom, Iași, 2005, 246 pp.
     • Petre Pandrea, Soarele melancoliei (memorii), Ed. Vremea XXI, Buc., 2005, 304 pp.
     • Alex. Ștefănescu, Istoria literaturii române contemporane 1941-2000, Ed. Mașina de scris, Buc., 2005, 1176 pp.
     • Valeriu Gherghel, Porunca lui rabbi Akiba (Ceremonia lecturii de la sfîntul Augustin la Samuel Pepys. Eseuri și autofricțiuni exegetice), Ed. Polirom, Iași, 2005, 262 pp.
     • Răzvan Nicolescu, Mirajul treleviziunii, Ed. Media Business, Buc., 2003, 182 pp.
     • Adrian-Paul Iliescu, Anatomia răului politic, Ed. Ideea Europeană, Buc., 2005, 364 pp.
     • Gabriel Dimisianu, Fragmente contemporane, Ed. Inst. Cult. Rom., Buc., 2004, 256 pp.
     • Luca Pițu, Insem(i)nările magistrului din Cajvana, ediție primenită, Ed. Nemira, Buc., 400 pp.
     • Marta Petreu, Un trecut deocheat sau Schimbarea la față a României, ed. a II-a revăzută și adăugită, Ed. Inst. Cult. Rom., Buc., 2004, 416 pp.
     • Ioana Pârvulescu, În intimitatea secolului 19, Ed. Humanitas, Buc., 2005, 348 pp.
     • Lucian Boia, Jules Verne - Paradoxurile unui mit, Ed. Humanitas, Buc., 2005, 284 pp.
     • Radu Gyr, Sîngele temniței stigmate, Ed. Vremea XXI, Buc., 2003, 288 pp.
     • Victor Felea, Jurnalul unui poet leneș (ianuarie 1955 - martie 1993), Ed. Albatros, Buc., 2000, 834 pp.
     • Mircea Martin, Geometrie și finețe, ediție revăzută și adăugită, Ed. Inst. Cult. Rom., Buc., 2004, 228 pp.
     • Benjamin Fondane, Scriitorul în fața Revoluției (articole politice din perioada 1927-1935), E. Inst. Cult. Rom., Buc., 2004, 172 pp.
     • Mihai Ungheanu, Românii și "tîlharii Romei" (Război religios - război de imagine?), Ed. Phobos, Buc., 2005, 436 pp.
     • Dinu C. Giurescu, Uzurpatorii (România, 6 martie 1945 - 7 ianuarie 1946), Ed. Vremea XXI, Buc., 2004, 640 pp.

 


Mihai Ralea,  Cultura în criză  (Conferințe la Radio, 1932-1940), Ed. Soc. Rom. de Radio., Buc., 2005, 160 pp. (cu un CD)
 

    
 

 

 

Am citit...


Giovanni Sartori,  Homo videns - Imbecilizarea prin televiziune și post-gîndirea, Ed. Humanitas, Buc., 2005, 172 pp.
 

    
 

 

 

...și vă recomand...


Alex. Ștefănescu,  Jurnal secret  (Ilustrat de Ion Barbu), Ed. Corint, Buc., 2005, 232 pp.
 

    
 

 

...aceste cărți, dar răgazul de a le face...

 


Amin Maalaouf,  Les Identitès meurtrières, Ed. Grasset, "Livre de poche", Paris, 2002, 192 pp.
 

     
 

 

 

 ...chiar și cîte o scurtă prezentare îmi lipsește pe moment...


Ion Ianoși,  Eu - și el - Însemnări subiective despre Ceaușescu, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2002, 144 pp.
 

      

 

 

...Așadar, ori mă credeți pe cuvînt,...

 

 


G. Călinescu,  Cultură și națiune, antologie de C. Schifirneț, Ed. Albatros, Buc., 2002, 510 pp.
 

     
 

 

...ori nu.

 


Iuliu A. Zanne,  Proverbele românilor - din România, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria și Macedonia, Ed. Scara - Asoc. Rom. pt. Cult. și Ortod., Buc., 2004-5
 

        O lucrare monumentală, în 10 volume, a cîte aprox. 800 de pagini fiecare, reproducînd anastatic (fotocopiere) ediția Socec din 1901. Apărută grație mecenatului lui G.C. Păunescu - de s-ar repeta cît mai des asemenea gesturi! - cartea e de o incomensurabilă valoare etnologică, filologică și literară.
        În 1919, la încheierea păcii de la Versailles, care consfințea existența României Mari, Ion I. C. Brătianu punea pe masa conferinței cele 10 volume ale lui Zanne, ca o mărturie tacită, dar peremptorie, a îndreptățirilor noastre.

 


(Soc. Acad. Hyperion),  Televiziunea - artă sau politică?, Ed. Victor., Buc., 2005, 236 pp.
 

         Un volum de comunicări și eseuri despre fondul,  formele și rosturile televiziunii azi. Se remarcă, din punctul de vedere al opticii și al gustului meu, textele pline de asprime față de slăbiciunile morale și spirituale ale programelor de televiziune, texte semnate de Irina Budeanu (Televiziunea, un substitut de viață), Nicolae Cara (Televiziunea = mijloc de /in/formare sau /de/formare?), Al. Lazăr (Lupta pentru rating), Jeronimo Morscardo - ambasadorul Braziliei la București (Conspirația minciunii), Geo Saizescu (Mass-media - o direcție culturală).

 


Mihai Dinu,  "E ușor a scrie versuri..." - Mic tratat de prozodie românească, Ed. Inst. Cult. Rom., Buc., 2004, 280 pp.
 


         O analiză "tehnică" a tuturor elementelor versificației (măsură, ritm, cezură, strofă), de pe o poziție care schimbă radical modalitatea de percepție și dezvăluie unitatea internă a prozodiei românești. Trohaii, iambii, dactilii, peonii șcl. sunt așezați ca-ntr-un "Tabel al lui... Mendeleev/Dinu", într-o logică impecabilă și așezată pe rigori matematice. Spiritul de geometrie e admirabil îmbinat cu cel de finețe, autorul fiind un rafinat cunoscător de poezie, din care profuziunea de exemplificări e ingenioasă și amplă în timp.

 


Peter Collet,  Cartea gesturilor, trad. A. Borș, Ed. Trei, Buc., 2005, 328 pp.
 


        Apărută în colecția "Psihologie practică", cartea expune alert și într-un mod agreabil, accesibil, modul de "decriptare" a unei largi varietăți de gesturi, de la pozițiile mîinilor sau ale picioarelor, pînă la mimică. Stări de spirit, intenții ascunse, trăsături de personalitate pot fi citite cu precizie în aceste semne gestuale.

 


Tom Gallagher,  Furtul unei națiuni (România de la comunism încoace), trad. M.Elin, D.Răzdolescu, H.Barna, Ed. Humanitas, Buc., 2004, 432 pp.
 


        Istoricul britanic a alcătuit, pe baza unei documentări impresionante (arhive, ziare, Internet, mărturii directe) o istorie migăloasă a 14 ani tulburi (1990-2003). Viața politică (parlamentară, guvernamentală, președinție) e urmărită minuțios, cu mai puțină aplecare spre aspectele sociale și aproape deloc asupra celor moral-culturale. O anumită unilateralitate ideologică minează credibilitatea unei cărți, altminteri interesante.

 


Catherine Durandin, București. Amintiri și plimbări, Ed. Odiseu,  Buc., 2003, 168 pp.
 


        Amintirile unei turiste tinere din anii '70 și apoi, mature, din anii '90, se transformă într-un excurs istoric-sociologic-moralist în Bucureștiul anilor interbelici, al celor comuniști, al celor de azi. Autoarea prinde, à vol d'oiseau, atît figuri istorice, cît și aerul străzii, al oamenilor comuni - străzi, imobile, magazine, maidane; comportamente, atitudini, metehne. 


Mircea Cărtărescu,  De ce iubim femeile, Ed. Humanitas, Buc., 2004, 176 pp.
 


        Narațiuni fantezist-, dar și analitic- memorialistice, cu bune inserții reflexive, despre ființe feminine care i-au intersectat existența. Inteligență, farmec. Se aude mereu fîlfîitul aripilor inenarabilei sweet bird of youth.
 


Noam Chomsky,  De la propagande (Entretiens avec D. Barsamian), Ed. Fayard, Paris, 2003, 336 pp.
 


        Marele lingvist american este și un gînditor politic remarcabil, de o frapantă independență de spirit. În aceste dialoguri, el demontează clișee de gîndire și de limbaj ale lumii Statelor Unite, dînd laoparte perdeaua de vorbe sonore care ascund uneori realități sordide. Adversar al "jandarmeriei" mondiale practicate de SUA, ca și al războiului din Irak, Chomsky este un nonconformist doct și precis.

 


G.T. Kirileanu,  Însemnări zilnice (1906-1960), Ed. Albatros,  Buc., 2004, 386 pp.


        Atenția mi-a fost atrasă cu precădere de însemnările de după 1940, jaloane ale spaimei și ale dezgustului cărturarului în fața contorsionărilor istoriei. Obligat să vîndă Academiei cărți și documente ca să aibă din ce trăi, G.T. Kirileanu poartă o corespondență asiduă, al cărei ecou se află în aceste pagini. Intimidarea produsă de ticăloșiile regimului comunist-bolșevic din România nu anulează franchețea multor opinii (v. e.g., cea despre G. Călinescu, p.283).
 



Michae Moore, Dégraissez-moi ça! (Petite balade dans le cuchemar américain), Ed. La Decouverte, Paris, 2003, 224 pp.
 


        Eseuri de o ironie uneori sprințară, ludică, alteori tăioasă, caustică, feroce, despre metehnele societății americane. Autor al filmului Fahrenheit 9/11, care a luat Marele Premiu la Cannes, adversar deschis al lui Bush în ultima campanie, Moore are un umor pe cît de dur, pe atît de analitic...
 



Adrian-Paul Iliescu (coord.) Mentalități și instituții - Carențe de mentalitate și înapoiere instituțională în România modernă, Ed. Ars Docendi,  Buc., 2002, 406 pp. (Acum am găsit-o)
 


        M-au interesat mai cu seamă următoarele studii (temeinice, obiective, documentate) din volum: A.-P. Iliescu, Maniheism politic și eșec instituțional; C. Bocancea: Tranziția politică și imaginarul social; V. Boari, Corupția politică și efectele ei; L. Ștefan, PNȚCD - recrutare și performanță politică; D.A. Ilaș, B.C. Mihăilescu, De la autonomia locală la tirania locală. Studiu de caz: legea administrației publice locale; C.Constantin, C. Leș, R. Cherciu, Disfuncționalități ale instituțiilor de creare a spațiului public. Studiu de caz: Marius Tucă Show.
 



Florin Șperlea,  De la Vlad Țepeș la Ceaușescu (Expresii memorabile românești explicate în contextul lor istoric), Ed. Corint,  Buc., 2001, 168 pp. (Acum am găsit-o)
 


        Circa 350 de spuse memorabile, butade, replici usturătoare sau foarte expresive, din sec. al XV-lea pînă în 1989, cu explicații detaliate (mici schițe de istorie colorată) asupra împrejurărilor cînd au fost rostite.
 



Septimiu Chelcea (coord.) Comunicarea nonverbală în spațiul public (Studii, cercetări, aplicații), Ed. Tritonic,  Buc., 2004, 184 pp.
 


        Studii despre decodificarea unor elemente precum mimica, ochii-privirea, rîsul, zîmbetul, poziția și gesturile mîinilor, pozițiile picioarelor, atitudinea de ascultare, ținuta vestimentară ale indivizilor aflați în ambianță publică. Tratînd cu rigoare științifică traducerea semnificațiilor unor detalii adesea foarte subtile, volumul nu este unul de "popularizare", fără, însă, a pierde din limpezime și atractivitate.



Sorin Toma, Privind înapoi (Amintirile unui fost ziarist comunist - red. șef al Scînteii din 1947 pînă în 1960), Ed. Compania,  Buc., 2004, 336 pp., 195.000 de lei


          Amintiri redactate în mai multe etape (iulie 1989, 1990, 1997), în care autorul (n. 1914; trăiește, actualmente, în Israel; cunoscut mai ales prin pamfletul ideologic împotriva lui Arghezi, Poezia putrefacției sau putrefacția poeziei, 1947) are luciditatea de a nu se disculpa, tratînd cu franchețe și propensiune analitică ororile fizice și spirituale ale anilor bolșevismului românesc. Personaje principale sunt Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Lucrețiu Pătrășcanu, Chișinevschi, Ceaușescu ș.a. - dar și "limba de lemn", campaniile ideologice, "cultul personalității", "problema evreiască" etc.
 


C. V. Tudor, Îngerul rănit (Maxime și cugetări), Ed. Fundației "România Mare",  Buc., 2004, 188 pp.


        "• Pe planetă sunt doar 1% oameni de știință, iar restul de 99% sunt oameni de neștiință.
         • Dantura perfectă a pianului...
         • În mod sigur, cămașa lui Cristos n-a avut buzunare!
         • Ce ciudat: lumina Soarelui, care e mama culorilor, tocmai ea decolorează totul pe pămînt!
         • În România există numai două anotimpuri: seceta și inundațiile.
         • Parfumul de fîn proaspăt cosit ar trebui inclus printre stupefiante.
         • Europa, doica bătrînă a Americii..."


Mihaela M. Ceaușescu, Nu regret, nu mă jelesc, nu strig , Ed. Meditații,  Buc., 2004, 268 + 36 pp., 199.000 de lei


          Amintiri și confesiuni ale nepoatei lui Nicolae Ceaușescu (fiica fratelui mai mare, Marin Ceaușescu, cel care s-a sinucis la Viena, în dec. 1989), conf. univ. la Facultatea de Limbi și Literaturi Slave la Universitatea din București.
          Scrisă într-un stil deosebit de agreabil, de mare naturalețe și, pe alocuri, cu un nonșalant umor amar, cartea evidențiază nu doar un cert talent literar, ci și o inteligență lucidă, scrutătoare. Subiectiv, desigur, dar nu pătimaș, nu partizan, autoarea restabilește adevăruri deformate de clișee gazetărești sau de maniheisme ideologice, punîndu-i pe membrii familiei Ceaușescu într-o lumină plauzibilă, umană.



Michel Beaud, Istoria capitalismului (De la 1500 pînă în 2000) , trad. Cl. Constantinescu, Ed. Cartier, Buc., 2001, 362 pp., 147.000 de lei
 


          Din Introducerea la ediția a cincea (redactată în 1999:
          "Cum ar fi putut un spirit tînăr, după război, să nu fie tulburat de cele două afirmații care structurează cartea lui J. Schumpeter1 : «Poate capitalismul să supraviețuiască? Nu, nu cred că poate» și «Poate socialismul să funcționeze? Cu siguranță că poate»"2 .
____________________
           
      1) Important economist austriac, ministru de Finanțe al țării sale, profesor la Harvard, autor al mai multor lucrări de însemnătate majoră.
              2)
 J. Schumpeter, Capitalism, Socialism and Democracy (with a new introduction by Tom Bottomore), Harper Torchbooks, New York, 1976, 432 pp. (n. GP)



Maria Dobrescu, La curtea lui Ceaușescu (Dezvăluiri despre viața de familie a cuplului prezidențial), Ed. Amaltea, Buc., 2004, 288 pp., 200.000 de lei
 


    


          Amintirile Suzanei Andreiaș (n. 1923), șefa de personal, timp de 30 de ani, a reședințelor președintelui N. Ceaușescu. O viziune simplu-umană a familiei Ceaușescu, cu multe detalii semnificative.



Eric Hobsbawm, O istorie a secolului XX - Era extremelor, trad. L. Ionescu, Ed. Cartier,  Buc., 1999, 624 pp., 167.000 de lei
 


    


          O imagine neconvențională a structurilor și
(r)evoluțiilor secolului trecut, pe toate coordonatele: politic, social, cultural, economic. Cartea ne ajută, efectiv, să înțelegem lumea în care am trăit și trăim. O meditație, continuu sprijinită pe fapte, asupra perspectivelor.



Sorin Adam Matei, Boierii minții - Intelectualii români între grupurile de prestigiu și piața liberă a ideilor , Ed. Compania, Buc., 2004, 216 pp., 130.000 de lei
 


    


          Un eseu care a stîrnit lungi discuții în presa culturală, despre unele grupări intelectuale și mijloacele lor de auto-promovare, nu întotdeauna imaculate spiritual.



Dorin-Liviu Bîtfoi, Petru Groza, ultimul burghez - O biografie, Ed. Compania, Buc., 2004, 568 pp., 280.000 de lei
 


   

         O amplă biografie, scrisă cu o remarcabilă neutralitate și egalitate a tonului, sine ira et studio, despre o figură a României moderne asupra căreia istoria abia își începe lucrarea.

 



Jean Tulard, Napoleon , trad. J. Ianoși, Ed. Compania, Buc., 2004, 440 pp., 160.000 de lei
 


           Monografie exhaustivă: Napoleon și epoca sa, cercetați din toate unghiurile esențiale posibile: cel uman (psihologic-moral), cel politic (intern și internațional), cel social-economic (meserii, îndeletniciri, averi, banii, viața cotidiană) și cel cultural (literatura, pictura, sculptura, opera lirică, moda, stilurile arhitectonice, mobilier etc.), într-un stil care îmbină cu virtuozitate cursivitatea agreabilă cu documentația riguroasă.

 



(Muzeul Țăranului Român), Anii '80 și bucureștenii - Mărturii orale, Ed. Paideia, Buc.,  2003, 376 pp., 185.000 de lei
 





          Mărturii care creionează, ca într-un vast puzzle, din crîmpeie, pe "teme"  (locuință, restaurant, soia, blugi, coadă, electricitate etc.), atmosfera deceniului 9 socialist.

 



Ilie Bădescu, Idei politice românești  - Doctrine și teorii - , Ed. Mica Valahie, Buc., 2004, 372 pp.
 


           "O carte despre acele idei purtătoare de promisiuni, cum par a fi ideile politice, ar trebui, oriunde în lume, să așeze la temelia ei tulburătoarea constatare că Isus Cristos «și-a început Evanghelia afirmînd de nouă ori existența fericirii» (Nichifor Crainic) (...). În cuprinsul cărții noastre, ne-am propus să cercetăm promisiunile principalelor idei politice izvodite de omul autonom..."
                                                 Ilie Bădescu

 



Radu Pavel Gheo, Românii e deștepți, Ed. Polirom, Iași, 2004, 280 pp.
 


          Un tînăr eseist inteligent, aflat nel mezzo del cammin (35 de ani), cu un scris vivace și natural, pe temele cele mai presante: globalizare, integrare, clișee culturale, clișee politice. Chiar dacă nu i-aș da în fiecare locșor dreptate, îi admir cursivitatea, firescul și claritatea gîndirii.
 



Raymond Queneau, Exerciții de stil, trad. Rom. Bucur, pref. de Luca Pițu, Ed. Paralela 45, Pitești, 2004, 164 pp.
 

        
          Același mărunt incident, relatat în zeci de maniere diferite, virtuozitate de care numai acest maestru al ludicului stilistic, Raymond Queneau, este capabil.
         El face un "cuplu formidabil" cu prefațatorul, nimeni altul decît excepționalul eseist Luca Pițu, titan al cajvano-românei.



Veronica Micle, Poezii, ed. critică de N. Georgescu, Ed. Ager, Buc., 2004, 144 pp.
 
         

         În fond, merită citită, chiar condescendent, și muza, așchie sărită aproape de marele trunchi, într-o ediție pe cît de migăloasă, pe atît de serioasă.



Tudor Arghezi, Scrieri - 44 (Parenteze • Addenda), Acad. Rom., Inst. "G. Călinescu", Buc., 2003, 404 pp.

         Volumul conține o amplă selecție, operată chiar de Arghezi, de gînduri despre om și viață, din întreaga sa operă unele inedite, pînă azi.. O Addenda excepțională oferă, pentru prima oară în volum, textele publicate de Arghezi în Gazeta Bucureștilor, în 1918, din cauza cărora a făcut cîteva luni de închisoare, la Văcărești.

        "Dragostea fără jertfă nu e dragoste, e ticăloșie" (p. 30).
        "Împovărează-ți viața , ca să o meriți, fă-ți o suferință îmbelșugată"
(p. 54).
        "Trebuie să știi și să displaci, nu numai să faci plăcere. Tot în da și niciodată nu, prostește"
(p. 186).
        "Rămîne sfertul din ce-ai făcut" (p.199).

 



Corneliu Vadim Tudor, 101 poezii, Ed. Viitorul Românesc, Buc., 2004, 172 pp.
 

        "Corneliu Vadim Tudor este, înainte de toate, un poet de autentică vibrație, cu sunet adînc și tulburător" (Ana Blandiana, 1970).
        "Poetul nu scrie, ci recită, simțindu-se permanent în fața unei săli pline, în care fiecare om îl ascultă ținîndu-și respirația pentru a nu scăpa nici o inflexiune a vocii sale" (Alex Ștefănescu, 1977).
           "Mamă frumoasă, primul meu rai,
              Fă o minune, te rog mai stai
              Dulce lumină, ram de măslin
              Încă nu-i vremea, mai stai puțin!..."
                                   
 
(Mulțumesc, iubită mamă, p. 7)



Jacques Schlosser, Iisus din Nazaret, trad. dr. El. Zamfirescu,  Ed. Corint, Buc., 2003, 320 pp.
 


          O cercetare pozitivistă a faptelor și evenimentelor relatate în cărțile sacre; Biblia citită cu ochiul, respectuos și critic în același timp, al istoricului și arheologului, care caută temeiurile irefutabile ale fiecărui cuvînt al Cărții.



Adelin Guyot & Patrick Restellini, Arta nazistă, trad. Cr. Jinga, Ed. Corint, Buc.,2002, 248 pp.
 


          O descriere, bogat ilustrată, a artei unui popor mare, transformată, timp de peste un deceniu, în instrument suprem al propagandei. Noi, cei care am trăit în comunism, vom regăsi un mare număr de trăsături comune.



Maurizio Viroli, Din dragoste de patrie - Eseu despre patriotism și naționalism, trad. M. Antohi, Ed. Humanitas, Buc., 2002, 232 pp.
 


          Apărută în 1997, la Oxford, cartea lui Maurizio Viroli, profesor de științe politice la Universitatea din Princeton, urmărește evoluția istorică a conceptelor de patriotism și naționalism, dovedind că, în esență, cei doi termeni înglobează același sentiment fundamental.



Isabelle Bricard, Dicționarul oamenilor celebri în fața morții, trad. A. Liciu și S. Urdoi, Ed. Albatros, Buc., 2003, 444 pp.
 


           Ultimul sfert de oră din viața a 1200 de oameni celebri, din antichitate pînă în vremurile noastre: atitudinea, cuvintele spuse în ultimele clipe. O carte de înțelepciune, microscop fixat pe acele tulburătoare momente de trecere din ființă în neființă.



Stelian Dumistrăcel, Dicționar de expresii românești (Biografii - motivații), ed. a II-a rev. și augm., Ed. Institutul European, Iași, 2001, 536 pp.
 


          Cercetătorul de la Iași, prof. Stelian Dumistrăcel, investighează 300 de expresii românești (precum cea din titlu), descriindu-le originea, devenirea, variantele, semantica, atestările, corespondentele străine etc.



Roger Garaudy, Statele Unite, avngarda decadenței (Pentru secolul XXI), trad. Cr. Popescu, Ed. Samizdat (Antet) f.a., f.l.
 
 
           Autorul descrie și analizează efectele nocive ale "americanizării" culturale a Europei și a lumii.


Pascal Bruckner, Mizeria prosperității, trad. V. Zincenco, Ed. Trei, Buc., 2002, 176 pp.
 

   
        O critică a capitalismului (în special a "consumismului" lipsit de orizont spiritual), dar și a criticilor sterili ai acestuia.



Gabriel Dimisianu, Amintiri și portrete literare, Ed. Eminescu, Buc., 2003, 280 pp.
 


           Gabriel Dimisianu ("Dimi") știe, pur și simplu, să nareze, are talent de povestitor, și istorisirile sale, cu subiecte din lumea literară a anilor '50-'90, te "prind". Sunt admirabile, pe lîngă simțul valorii și al măsurii, și lipsa maniheismului cu care autorul revede trecutul, precum și umorul delicat, catifelat care glazurează textele.


a
 



Adrian Majuru, Bucureștii mahalalelor sau Periferia ca mod de existență, Ed. Compania, Buc., 2003, 248 pp.
 

 
              Am spus, și în acest sait și în alte locuri, că vulgaritatea, grosolănia, mitocănia care proliferează azi nu nestînjenite, ci oficial încurajate, vor degrada sensibil acest neam, fenomenul e-n plin avînt. Pagini excelent scrise din această carte mă confirmă, din păcate. Voi reveni.




a



Cornelia Ștefănescu, Traiectorii, Ed. "Jurnalul literar", Buc., 2003, 194 pp.

 
             Pagini de istorie literară, scrise elegant și cumpănit, de fosta colaboratoare a marelui G. Călinescu, căruia i-a îngrijit o ediție cu totul și cu totul neobișnuită a romanului Scrinul negru, cu un substanțial "dosar" documentar. (Ed. Eminescu, Buc., 1977).


 



*
Marian Popa, Istoria literaturii române de azi pe mîine,
Fundația Luceafărul, Buc., 2001, vol. I - 1230 pp., vol. II - 1274 pp.












a

            Istoria… lui Marian Popa este (în ciuda titlului nefericit) o carte uluitoare. Sunt în ea o cantitate de informație, o capacitate de cuprindere, un bun-simț axiologic, o forță de sinteză, un talent literar, o expresivitate tăioasă a frazei cum demult nu s-au mai întîlnit în istoriografia literară românească, cred că de la  - păstrînd proporțiile și schimbînd ce-i de schimbat – G. Călinescu.
            Din cauza valorii ei cu totul deosebite (de la distanță, cel mai mare și substanțial eveniment literar de după 1989), cartea  a fost întîmpinată (ca și cea a lui G. Călinescu, la vremea ei) cu multă dușmănie. Voi reveni; pînă atunci, v-o recomand fără ezitare.
             Nu e întîmplător că această carte teribilă este lăudată de un spirit independent, mordant și zgîrcit, îndeobște, cu flatariselile, precum cel al eseistului Luca Pițu: "Revenirea, forțoasă, a incategorizabilului Marian Popa în cîmpul atenției culturale... nu ascund că mă bucură tare mult... Este dumnealui un inclusiv, un integrator, un inglobator, așa cum dovedește și foarte ampla sa istorie literară, unde este loc pentru toți" (Encomion* pentru lucrul, bine făcut, al domnilor Marian Popa & Marius Tupan, în Convorbiri literare, nr. 12, dec. 2003).



*
***, Avocatul diavolului - Marian Popa în dialog cu Marius Tupan
, Fundația Luceafărul, Buc., 2003, 372 pp.

 
           Și în convorbirile (cred că... scrise) cu Marius Tupan, Marian Popa face dovada acelorași calități, sub cupola unui inconformism debordant, de viziune și de limbaj. O carte plină de nerv, de draci, de titani și tonți, de gînduri subtile și durități à la Gore Pirgu…




 



*
Mihai Dinu, Chronosofia (Chipuri ale timpului), Ed. Fundației Culturale Române, Buc., 2002, 356 pp.



 

         "În imensa bibliografie a problematicii timpului, cartea lui Mihai Dinu ocupă un loc cu totul aparte. Originalitatea ei rezidă în alegerea unui unghi de abordare paradoxal. Autorul proiectează o lumină obiectivă nu asupra timpului ca atare, ci asupra modului subiectiv în care îl percepem. Eroul aventurii spirituale în care ne antrenează Mihai Dinu este de fapt chi­pul timpului așa cum apare el reflectat în sufletele noastre… Spiritul geometric și spiritul de finețe, despre care vorbea cândva Pascal, își dau mâna aici… O carte pentru toți aceia pe care misterul timpului nu îi lasă indiferenți…"
                                
      Acad. prof. Solomon Marcus
V. și:
O CARTE, EUROPEAN DE BUNĂ, DESPRE COMUNICARE (M.Dinu, Comunicarea)
FELDEINȚA LIMBII SUB LASERUL MATEMATICII (M.Dinu, Personalitatea limbii române)



*
Stéphane Mallarmé, Album de versuri, Ediție bilingvă. Traducere, prefață, glose și iconografie: Șerban Foarță, Ed. Institutul European, Iași, 2002, 312 pp.

 
           Vreți să regăsiți, în original și în traducerea lui Șerban Foarță (meșteră, măiastră, magistrală) versuri celebre care vă răsună în „urechile minții” ca „Rien, cette écume, vers / A ne désigner que la coupe…”, „Où fuir dans la révolte inutile et perverse? / Je suis hanté. L’Azur! L’Azur! L’Azur! L’Azur!”, „La chair est triste, hèlas, et j’ai lu tous les livres / Fuir! là-bas fuir!...”, „Ce me va hormis l’y taire / Que je sente du foyer / Un pantalon militaire…”, „Le vierge, le vivace et le bel aujourd’hui…”, „Tel qu’en Lui-même enfin l’éternité le change…”, „Surgi de la croupe et du bond…”? Cu un aparat critic excepțional (biografie, comentarii, imagini, note), cartea e o bucurie.
*
V. și:
ȘERBANLÎC PANCARAGIALIC
(Șerban Foarță, Caragialeta)

George PRUTEANU

*