Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Atitudini politice"). Nu figurează toate numele menţionate īn text, ci doar acelea substanţial comentate.


Cuvīntare īn Senat:
UNDE ŞI DE CE A DISPĂRUT MONUMENTUL "1907" DIN OBOR?
3 mai 2004
 

Bune colege şi buni colegi,

Voi īncerca astăzi să fac un experiment. Voi folosi, adică, īn cuvīntul meu, īntr-o anumită parte a sa, şi cuvīntul celor fără de cuvīnt, cuvīntul celor cărora, recent, premierul Adrian Năstase a declarat că le va... dubla lefurile şi pensiile (!).

Nu pot să nu īncep cu această paranteză preambulară, īn care să spun că este una dintre cele mai gogonate afirmaţii pe care le-am auzit īn ultimii zece ani. Mă īntreb dacă domnul Adrian Năstase a găsit cumva, sub localitatea Tărtăşeşti, un ocean de petrol, pe care, vīnzīndu-l, să obţinem bănetul acesta necesar pentru a dubla lefurile şi pensiile. A le dubla – atenţie! – nu a le mări cu 10% sau 20%, sau 30% - deja cifre exorbitante pentru un economist cu scaun la cap! Nu! Să le dubleze!

Să fi găsit acest ocean de petrol?! Mă īndoiesc.

O fi găsit domnia-sa, sub Cornu, vreo pepită de aur, milioane de tone de aur, pe care, vīnzīndu-le, să devenim cea mai bogată ţară din Estul Europei, īn aşa fel īncīt să putem şi tripla? Nu cred că a găsit aşa ceva şi de aceea spun, cu toată francheţea şi cu toată fermitatea, că este o afirmaţie de un populism josnic, o gogoriţă nedemnă de un intelectual şi, cu atīt mai puţin, nedemnă de un prim-ministru.

Subiectul de astăzi este tot o statuie. Nu sunt specializat īn acest subiect, dar sunt sensibil la artă, sunt sensibil la reacţiile opiniei publice şi coincidenţa face că īn ultima vreme dispar statui.

Iată subiectul. Pe forumul saitului meu – www.pruteanu.ro – am lansat acum cīteva zile, o īntrebare care mă frămīnta realmente, nu era una retorică, şi care suna aşa: exista īn Parcul Obor, līngă Magazinul Bucur Obor, un grup statuar amplu, numit “1907”, care nu era rău, ca lucrare de artă. Nu era la nivelul monumentului din Parcul Carol, dar, repet, nu era o lucrare rea. De curīnd, să fie vreo săptămīnă, zece zile, de cīnd am constatat eu că lipseşte – s-ar putea să fi dispărut de mai mult timp – am constatat că nu mai există, pur şi simplu, s-a evaporat.

A fost pentru mine ceva incredibil, pentru că nu putea fi furat – a fost un monument mai mare, cred, şi mai greu decīt statuia lui Lenin, de la Casa Scīnteii. Deci, a fost scos de către autorităţi. Dar de cine şi de ce, nu ştiu.

Īntre timp, am făcut o vagă investigaţie, primăria a mormăit ceva, īn sensul că ar fi un monument comunist… şi aici ajung la ce vă promisesem, şi anume voi folosi vocile celor care, absolut aleatoriu, au răspuns, spunīndu-şi deschis părerea pe acel forum.

Iată cīteva din mesajele sosite, care sunt ca un mic test psiho-sociologic despre cum gīndeşte populaţia (sigur, un anumit sector al ei, cel care simte nevoia să se exprime pe acest mijloc de comunicare, care este Internetul).

O opinie semnată L.I.: “Părerea mea este că monumentul īnchinat Răscoalei din 1907 a fost dezmembrat, deoarece incomoda vederea spre clădirea care se ridică līngă Halele Obor, care nu ştim proprietatea cărui baron postrevoluţionar este şi, după cum bine este ştiut, după evenimentele din 1989, nu mai există nici un fel de respect faţă de lege şi singura lege care guvernează īn momentul de faţă Romānia este fărădelegea. Monumentul n-a fost mutat, ci, pur şi simplu, demolat. Altfel, se ştia de la īnceput unde va fi reamplasat, dar nu s-a dorit mutarea lui.”

Am terminat citatul. Fac o precizare. Din cīte ştiu, este dus la gunoi, ca să mă exprim pe şleau, dus undeva la A.D.P., ca un fel de... nu fier vechi, ci  piatră veche şi bronz vechi.

Altă opinie: “Īn Parcul Obor se construieşte Primăria Sectorului 2. A fost dărīmată, egal distrusă, statuia 1907, ca să se vadă clădirea, ce frumoasă şi, mai ales, ce luxoasă e. Īn prezent, Parcul Obor nu prea mai există.” Semnat, Georgeta.

Altă opinie: “Deci, precedentul este creat. Sacrificăm monumentele pentru construcţii opulente. Nu credeţi că se răsuceşte īmpuşcatul īn mormīnt, cīnd vede făţărnicia prezentă?” Din nou L. I.

Altă opinie: “Era odată un boier. Īntr-o zi, vine la el un tinerel şi īi zice: «Boierule, angajează-mă pe mine vătaful dumitale, că ăla pe care-l ai te fură. Uite ce casă şi-a construit din banii dumitale, uite ce vie frumoasă are din banii dumitale şi aşa mai departe». Boierul īl ia pe vătaful cel bătrīn, īl leagă de un copac, īl unge cu miere, să-l īnţepe albinele şi viespile, drept pedeapsă că l-a furat. Spre seară, gīndindu-se mai bine, i se face milă şi se duce la copacul unde era bătrīnul. Era umflat de īnţepături, dar trăia. Cum īl vede pe boier, īi zice: «Boierule, boierule, dumneata ai trăit mai mult la Paris, bănişorii veneau, să ai ce cheltui. Eu ţi-am īngrijit casa şi via şi ţi-am gospodărit averea. Te-am furat, e drept, dar puţin cīte puţin. Īn răstimpul de 35 de ani, de cīnd īţi slujesc şi īţi chivernisesc averile, mi-am făcut o căscioară, dar uite ce conac mīndru ai dumneata, că m-am muncit să-l ai. Tinerelul acela, care a venit la dumneata cu pīra, e ca viespile astea la miere. N-o să aştepte 35 de ani, ca să aibă casă şi gospodărie. E sărac şi vrea să le īnhaţe repede. Aşa că, īntr-un an-doi, praful se alege de averea dumitale, boierule». Boierul i-a dat dreptate, l-a dezlegat, l-a spălat, şi-a cerut iertare şi i-a mulţumit bătrīnului că s-a īngrijit ca el să trăiască fără griji”... scria pe forumul de care v-am vorbit o doamnă care semneaz㠖 am mai citat-o – Georgeta.

Altă opinie: “Harabaia de Primărie Sector 2 se ridică īn Parcul Obor de ceva vreme, dar povestea cu statuia e recentă. Eu trec cam de două ori pe săptămīnă pe acolo. De aceea nu ştiu dacă motivul e acela pe care īl sugerează mesajele de mai sus. E posibil. Īn fond, ce să facă şi oamenii ăia la serviciu? Cu ce să compenseze trebăluiala, dacă nu cu o privelişte minunată, ce se deschide spre blocurile de pe Mihai Bravu? Asta e una. Eu ţin la statuia asta, fiindcă mă cocoţam pe ea, cīnd eram mică, iarna, mă suiam la capul ţăranului căzut. Parcă se schimbă prea repede locurile copilăriei noastre. Dar să īncerc să găsesc un motiv. Nu prea citesc ziarele, primesc newsletter-ul de la Adevărul şi mai citesc o revistă săptămīnală. Nu mă uit la «tembelizor», dar parcă ţin minte că şi īn legătură cu statuia asta s-au făcut eforturi de a justifica măsura  - edilitară sau disciplinară? Se pare că intră īn categoria monumentelor indezirabile, fiind «ruşinoase», «o pată pe obrazul neamului» etc. sau «monumente comuniste», dintre care enumăr bustul lui Antonescu, cel cu cagula pe cap, de la Vergului, Mausoleul Eroilor (Fruntaşilor) Comunişti şi altele. Acum, de ce să fie şi ăsta indezirabil? Sau, dacă nu indezirabil, deranjant, că «de pus, īl punem noi undeva, prin vreun dos, ceva»? Pentru cei ce nu ştiu statuia, trebuie să spun că era compusă din două figuri, reprezentīnd doi ţărani răsculaţi, una uriaşă, īn picioare, cu pumnul ameninţător, a doua, prăvălită, frīntă, la picioarele primei, cu capul īn prim plan. Grupul statuar avea o īnălţime – estimez – de 10-16 m, cu tot cu soclu. Cam greu să n-o iei īn seamă. Cheia misterului… ? Cheia misterului cred că e pumnul acela. Īn subsidiar, adică. Cine ştie ce răsuciri mentale, ce temeri īn subconştientul unora? Şi atunci e clar. Cum să lăsăm un aşa memento tocmai īn faţa unor reprezentanţi ai noştri? Adică să-i responsabilizăm? Adică să-i stresăm? Adică să le punem pumnul īn gīt?” Semnat Alina Stănculescu.

Comentez eu acum. Oamenii, īn ce au scris pe acel forum, au perfectă dreptate. Nici n-ar fi multe de adăugat. Procedura, īn privinţa acestui grup statuar – “1907” – din Obor, este una tipică, īn stilul pesedismului brutal şi arogant. Ne trebuie parcela din Parcul Carol? O declasăm  -  ce stupidă expresie, ce lipsită de noimă! – o "declasăm"… Şi vine din partea unui om atīt de cult, atīt de rafinat, cum este ministrul Răzvan Theodorescu! Dacă ar avea şi caracter pe măsura culturii sale, ar fi un mare om! Nu e! O declasăm cīt ai zice peşte şi facem un troc politic cu ea. Fiindcă despre asta e vorba, se ştie prea bine.

Vrem să construim o hardughie īn Parcul Obor? Radem monumentul, fără nici o consultare -  care, legal, era obligatorie – a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, fără nici o consultare a comunităţii. Habar n-au cetăţenii zonei unde a dispărut statuia lor şi de ce a dispărut. Repede şi pe furiş. Şi nu pot să nu observ c㠓furiş” vine de la “a fura”.

De observat că īn ambele cazuri, victime "colaterale", cum se spune īntr-un jargon de lemn al diplomaţiei internaţionale, victime colaterale cad opere de artă. Şi putem să nu constatăm sinistra simetrie? Ministerul Culturii ridică la Arad o statuie călăilor de romāni, care nu e decīt un scuipat de bronz pe obrazul nostru de romāni, īn timp ce admite să fie dusă la gunoi o statuie īnchinată ţăranului romān, care e chinuit de cīnd se ştie el.

Trăim, stimate colege şi stimaţi colegi, vremuri de batjocură. Dar sfīrşitul nu e aici, toamna se vor număra escrocii. (Aplauze)

(Transcriere după stenograma Senatului)
George PRUTEANU      

 

.