Info  Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Viaţa din cărţi"). Nu figurează toate numele menţionate īn text, ci doar acelea substanţial comentate.

NIŞTE ZICERI

            Īntors din cele străinătăţuri, cronicarul de tranziţie descoperă pe masa şi noptiera sa de lucru o quasi-sumedenie de cărţi, pe care le-a citit, dar despre care īncă nu poate să scrie cum se cuvine (Gabriel Andreescu, Solidaritatea alergătorilor de cursă lungă; INTERNATIONAL IDEA, Democraţia īn Romānia, traducere din engleză de Visual Persistence <sic!>; Dan Pavel, Cine, ce şi de ce? - Interviuri despre politică şi alte tabuuri; Eleodor Focşeneanu, Istoria constituţională a Romāniei 1859-1991).
            Cronicarul preferă azi, fiind şi īnghesuit de obligaţii inopinate, să-i īmpărtăşească cititorului cīteva din deliciile unei cărţulii de migăloase scotoceli etno-socio-mito-filologice: Expresii romānesti - Biografii, motivaţii
1 de Stelian Dumistrăcel. Nu va fi, deci, o cronică analitică (o sumară radiografie am făcut cărţii īntr-unul din episoadele emisiunii pe care o susţin la TVR-1), ci una "expozitivă", informativă, fiindcă cititorul Dilemei e un om curios şi va īngădui, cred, o cronică de tranziţie situată sub semnul lui
                                                 ŞTIAŢI CĂ...?


             ...A trage la aghioase vine de la grecescul "aghios"=sfīnt, făcīnd aluzie la cīntatul liturgic, pe nas şi monoton?

            ...La īnceputurile ei, expresia burtă-verde nu avea conotaţia peiorativă, de "tīrīie-brīu", de mic-burghez robit pīntecului, ci desemna pur şi simplu pe un negustor īncins cu tradiţionalul brīu sau şorţ verde?

            ...Şi tīrīie-brīu a suferit o teribilă īntorsătură semantică īn timp? La origine, expresia numea astfel un om arţăgos, certăreţ, care-şi lăsa brīul vechiului costum, de tip oriental, să spīnzure pe jos, spre a găsi pretext de gīlceavă celor care-l călcau din neatenţie; porecla i-a fost atribuită cerbiciosului Tudor Vladimirescu.

            ...A-ţi da arama pe faţă trimite la banii falşi, spoiţi doar cu aur, pe care, dacă-l zgīrii...?

            ...Explicaţia plauzibilă pentru "īngheţat tun" este: "īngheţat ca o apă peste care se poate trece cu tunurile"?

            ...A pescui īn ape tulburi metamorfozează şi metaforizează o practică simplă şi veche de procurare, pentru hrană, a peştilor prin tulburarea mīlului de la fund, ceea ce-i sufocă şi-i obligă să iasă la suprafaţă de unde pot fi uşor captivaţi? (Expresia sugerează şi "nesportivitatea" procedeului).

            ...A-ţi găsi bacăul cu cineva (adică "naşul", pe cel care-ţi vine de hac, te īnfundă) īsi are sorgintea īn vocabula maghiară bakó=călău?

            ...Hac, din expresia pe care am folosit-o mai sus, īnsemna, originar, "plată", "simbrie", "răsplată"?

            ...A trage un toc de bătaie este, de fapt, alterarea lui top de bătaie, īn veacul trecut, "top" īnsemnīnd pachet, legătură de... (textile, lumīnări, chibrituri etc.) - aşadar o bătaie administrată zdravăn cuiva care e legat?

            ...Un īntreg capitol de istorie e condensat īn expresia a da bir cu fugiţii, care se referă la ţăranii ce se refugiau īn Balta Brateşului, īn epoca domniilor fanariote, sub stăpīnirea paşei de Isaccea, spre a scăpa de plata birurilor?

            ...Cīştigatul la belciuge s-a născut din jocul de īndemīnare din bīlciuri, constīnd īn aruncarea unor cercuri (belciuge) pe o vergea - sensul fiind deci: bani cīştigaţi "la joc", nu "prin muncă"?

            ...A trage targa pe uscat (a o duce greu, a o scoate greu la capăt), īn care cuvīntul medical "targă" pare cam ciudat, e de fapt deformarea lui "a trage catarga pe uscat", catarga fiind un vechi termen pentru "galeră", vas cu pīnze; dacă ne amintim şi de tabloul cu Edecarii de pe Volga, expresia īşi pierde aspectul suprarealist.

            ...A face capul calendar trimite la "calendarele" anilor 1800, care erau pline de informaţii, de toate pentru toţi, cam cum ar fi azi almanahurile?

            ...Şofranul din zicerea "nu stie ţăranul ce e şofranul" e o plantă īndeajuns de banală (Carthamus tinctorius) pentru a ridica semnul īntrebării de ce, adică, n-ar şti ţăranul ce e cu ea? Explicaţia constă īn utilizarea ei mai sofisticată, īn bucătărie, drept condiment numai pentru anumite bucate; de aici, aroganţa orăşeanului faţă de ţăranul care n-a ajuns la aşa fineţuri...

            ...Iniţial, expresia a-ţi face de cap nu avea un sens frivol ca azi, ci unul tragic, īnsemnīnd "a-ţi risca viata", "a risca să-ţi pierzi capul"? Aşa apare, de pildă, īntr-o glossă a lui Iuliu Zanne: "omul vorbăreţ şi limbut īşi face singur de cap". La cine ne gīndim noi, oare, citind asta?!

            ...A da sfoară īn ţară este, de fapt, a da sfară īn ţară, "sfară" īnsemnīnd "fum īnecăcios, negru, rezultat din arderea grăsimilor"; cu sute de ani īn urmă, acest fum era un mijloc de comunicare la distantă, pentru că se ridica şi era vizibil, a unor pericole iminente (năvăliri, mişcări de trupe)?

            ...Cămila din expresia "a trece cămila prin urechile acului" (relativ bizară īntr-o ţară īn care nu trăiesc cămile) e de fapt cămilul sau camilul, termen care semnifică "funie groasă, otgon de corabie"?

            ...Datul īn stambă n-are nimic a face cu pīnza la care ne gīndim īn prima clipă; īn realitate e o deformare a lui a se da īn stampă, adică a se da la gazetă, a se face public?

            ...Īn cazul expresiei cui pe cui se scoate, trebuie să avem īn vedere vechile cuie de lemn, altminteri ea ar fi, tehnic, absurdă?

            V-am făcut capul calendar.

___________________________

            1) Ed. Institutul European, Iasi, 1997, 316 pp., 26.520 de lei

       George PRUTEANU
Dilema, nr. 266, 6 mart. 1998