Informaţii despre alcătuirea paginii.

DE AJUN...

    Foc să nu faci că ai tot anul foc, supărare.

    Să-ncepi ce ai de-nceput, că-ţi va merge cu spor.

    Nu dai nimic din casă (nici foc, nici chibrit), nici de tot, nici īmprumut. Dacă dai, īţi dai norocul. Nici nu ceri, nici nu iei de la nimeni nimic.

    Īn nordul Moldovei, nici gunoiul, nici cenuşa nu se dau afară din casă. Poţi să mături - de la uşă spre fund - dar gunoiul īl arunci a doua zi. Pe Siret, se spune că dacă scoţi gunoiul īţi vin tot anul musafiri.

    Cīnd te aşezi de Ajun la masă, să ai tot ce-ţi trebuie la-ndemīnă, ca să nu te mai ridici pīnă termini de mīncat. Şezi, ca să se aşeze gospodăria. Excepţie: bărbatul poate să se ridice să aducă, femeia nu!

    Fetele se feresc să bea apă toată ziua.

    Dacă furi īn seara de Ajun şi nu te prinde, poţi fura tot anul.

    Ce ai avut īmprumutat la alţii, adă acasă de Ajun.

    De la masă trebuie să se ridice toţi mesenii deodată.

    Două săptămīni, pīnă trec sărbătorile, nu te sfădi, nu lovi - că atītea bube vei avea cīte palme ai dat sau cīte vorbe rele ai spus.

    Dacă vine cineva īn vizită, nu musafirul trebuie să īnchidă poarta, ci gazda.

    Masa se īncepe cu o bucăţică de usturoi, ca să fii sănătos.

    Īnspre Crăciun, cerurile se deschid, dar asta o văd doar cei buni.

    Prin unele părţi, īn noaptea de Crăciun nu se deschidea uşa nimănui, oricīt ar fi bătut. Nici la īntrebări din afară nu se răspunde. (Povestea cu femeia goală, din Tudor Pamfile, Sărbătorile la romāni).

 

(Petru Caraman, Colindatul la romāni, Minerva, 1973; Sorin Lavric, Cartea de Crăciun, Humanitas, 1997; Tudor Pamfile, Sărbătorile la romāni, Saeculum, 1997; Elena Niculiţă-Voronca, Datinele şi credinţele poporului romān, Polirom, 1998; ). V. şi textele "Crăciun" (I, II şi III) din secţiunea Doar o vorbă...