Home page | Actualitatea culturala - numarul curent

Cotidianul
Saptamana 2 - 8 februarie 2004

2 februarie

bullet

Literatura, modificata genetic

bullet

Minutioasa descriere a durerii

bullet

Arlechino, Colombina, Scapino la Institutul Italian

bullet

Actualitatea culturala - numarul curent

3 februarie

bullet

Tertipuri de politician pentru a tine femeia aproape

bullet

De la bai, de la Govora

bullet

„Vertical“, expozitie de fotografie si video

bullet

Actualitatea culturala - numarul curent

4 februarie

bullet

Sergiu Anghel radiografiaza anomaliile din dans

bullet

„Mascarada“ din Commedia dell’Arte

bullet

Precizare referitoare la constructia ilegala din Sighisoara

bullet

Opera din Cluj, actionata in justitie

bullet

Presa britanica reactioneaza diferit la opera lui Brancusi

bullet

Actualitatea culturala - numarul curent

5 februarie

bullet

Bolovanul demolarii s-a transformat in nepasare

bullet

Actualitatea culturala - numarul curent

6 februarie

bullet

Turul institutelor culturale romanesti, transformat in minitur

bullet

Olga Tudorache s-a ridicat in picioare si a aplaudat!

bullet

UNITER cere demisia sau demiterea lui Ion Antonescu

bullet

Poezie si muzica de suflet la „Nottara“

bullet

Libertatea de exprimare a presei - o piedica?

bullet

Actualitatea culturala - numarul curent

7 februarie

bullet

Work in progress despre inventarea rotii

bullet

„Ma intereseaza banu/ Nu parerea lui Pruteanu...“

bullet

Festivalul de Film de la Miami

bullet

Muzeul National al Indianului American

bullet

Curcanul - pasare nationala si eternul Kent

bullet

Actualitatea culturala - numarul curent


Accente

„Ma intereseaza banu/ Nu parerea lui Pruteanu...“

M-am amuzat uneori copios, uitandu-ma la emisiunea lui Radu Moraru, cunoscuta sub titulatura mafiota, „Nasu“, intrucat moderatorul mi s-a parut, de multe ori, destul de inteligent si suficient de ironic pentru a starni curiozitatea minima. Marti seara, 3 februarie, am avut surpriza sa-l compatimesc pe dl George Pruteanu in incercarea sa eroica de a se lupta cu subcultura desantata a producatorilor/sustinatorilor genului trivial al manelelor. Evident, se intelege de la sine ca nu sunt un adversar al formelor muzicale minoritare si sunt de acord ca, in alte spatii, tiganii au putut intra in atentia elitelor, prin folclorul lor specific. Mi se pare si mie, ca si domnului Pruteanu, ca maneaua reprezinta o degradare a cantecului de mahala intr-o specie insalubra, primitiva, deformand ideea de muzica si agresand sensibilitatea receptiva. Nu se poate imagina ceva mai stupid si mai animalic decat acea lalaiala interminabila a unor voci transpirate lubric de obsesia sexualitatii, reiterata vulgar, pe o melodie incerta, intr-un decor coregrafic purulent in care dansul din buric devine atractia suprema, ca o invitatie obscena la deflagratie orgasmica.
Mi-am dat seama, de la inceput, ca George Pruteanu se va afla intr-o dificultate catastrofala de comunicare cu ceilati doi „invitati“ ai seratei (Adrian Copilu Minune si Guta Nicolae), din cauza incompatibilitatii de formatie/educatie. Este imposibil sa comunici cu cineva care vorbeste agramat si nu are nici cele mai vagi urme despre ceea ce inseamna constiinta artistica sau etica profesionala. La tentativele disperate ale lui George Pruteanu de a indrepta discutia catre o directie cat de cat plauzibila. Raspunsul celor doi „preopinenti“ a fost cu totul negativ, indicand incapacitatea biologica a acestora de a intelege rosturile „intiatice“ ale muzicii si ale dansului. Evident ca, asa cum s-a exprimat George Pruteanu, aici e vorba de „mucegaiuri“ si de excrescente vulgare, adica de acele produse fetide ce se isca spontan, din motive sociale grave, si prolifereaza aberant atunci cand mass-media nu se implica corespunzator. Este, oricum, imposibil de acceptat faptul ca pe canalele noastre televizive se inghesuie tot mai insistent o cloaca pestilentiala de fonfi, gusati si handicapati (aceste calificative nu se refera aspectul fizic) ce polueaza agresiv normele convietuirii cotidiene. Ceea ce ar fi trebuit sa se restranga la spatiile izolate de petrecere (nunti, botezuri, chiolhanuri de familie etc) se extinde alarmant, din cauza unei „democratii“ („democratia prostitutiei“) ce nu face altceva decat sa ne scufunde in marasmul criminalitatii si subculturii. Este incalificabil publicului, ca un model etic, rudimentaritatea „copilului minune“ care se lauda, in auzul si vazul tuturor, ca, pentru cativa dolari nu se sfieste sa-si etaleze repertoriul cel mai trivial cu putinta, sfidandu-ne pe toti cu crezul sau invincibil: „Ma intereseaza banu/ Nu parerea lui Pruteanu…“.
Dincolo de obscenitatea publica a unui asemenea spectacol degradant, am fost extrem de surprins de atitudinea libidinoasa a moderatorului emisiunii care incerca, prin tot felul de fente smecheresti (caci smecheria este „calitatea“ maxima a dlui Radu Moraru), sa-l „convinga“ pe intelectualul George Pruteanu de valoarea artistica a produselor maneliste. Sa speram ca aceasta epoca a defularilor si remanentelor patologice, la toate nivelele, va fi depasita cat mai repede si nu vom ramane marcati iremediabil de sechelele ei dezastruoase pentru omologarea noastra ca cetateni ai Europei.

 Marin Mincu 

- back -

Home page | Actualitatea culturala - numarul curent