Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Atitudini politice"). Nu figurează toate numele menţionate īn text, ci doar acelea substanţial comentate.

 

Cuvīntare īn Senat:
DESPRE "TRASEISMUL POLITIC" ŞI DESPĂRŢIREA DE P.S.D.
29 sept. 2003
 

 

            D-le preşedinte, onorat Senat,

            Īn materie de divorţ propriu-zis, sunt totalmente inocent: sunt de peste 30 de ani alături de aceeaşi fiinţă şi aşa am să rămīn, pīnă cīnd – cum spune o formulă frumoasă şi trist㠖 pīnă cīnd moartea ne va despărţi.

            Īn materie de divorţ politic, īnsă, am acumulat de acum două experienţe. Ultima s-a consumat săptămīna trecută: joi, la ora 15, mi-am depus demisia, īn scris, din PSD. Comentatori răutăcioşi, din presă sau din alte medii, au folosit formula „traseist politic”. Există traseişti politici, şi īn această sală, şi īn cele de pe līngă Splaiul Dīmboviţei. Dar īn ceea ce mă priveşte, voi arăta cu toată fermitatea şi cu argumente imbatabile că nu mă īncadrez deloc īn această categorie.

            Īngăduiţi-mi, vă rog, să recapitulez rapid cele două situaţii.

            Din PNŢCD am fost exclus, īn 1998, ceea ce constituie şi astăzi o mīndrie pentru mine. Eu, constant din fire, şi chiar conservator, sperasem pīnă īn ultima clipă să trag partidul acela bezmetic pe linia bună. Am fost īnsă exclus, īntr-o şedinţă cam bolşevică, la care nu am fost invitat: am aflat din presă.  Aş minţi să spun că nu prevăzusem şi acea eventualitate: declarasem de mai multe ori (şi colecţia ziarelor de atunci stă mărturie; v., de pildă, Cronica romānă din 18 oct. 1997 sau Adevărul din 20 oct. 1997) că prefer să pierd partidul decīt să pierd partida. (Plăcīndu-mi mie această butadă, am publicat şi o carte cu acest titlu, īn anul 2000 – aceasta). Fapt este, stimate colege şi stimaţi colegi, că din partid nu am plecat nici fiindc-aş fi plimbăreţ, nici fiindcă m-ar fi momit alt partid cu vreo funcţie, nici fiindcă m-ar fi găsit implicat īn afaceri necurate – ci pentru că partidul acela, PNŢCD, a crezut că e bine să nu fie de acord cu ce susţineam eu, şi anume că istoria şi geografia trebuie să fie predate īn romāneşte īn şcolile cu predare īn limbile minorităţilor şi că īn Romānia nu se poate să se facă universităţi de stat īn limba maghiară. Acesta a fost motivul pentru care acel partid m-a expulzat (expulzīndu-se implicit şi pe sine-īnsuşi de pe scena politică) şi iată ce scria despre acea excludere un reputat gazetar, Cr. T. Popescu: „Senatorul G.P. a fost exclus din PNŢCD pentru că a votat potrivit conştiinţei sale īn privinţa ordonanţei 36 şi a ordonanţei 22. Ţărăniştii comit astfel primul act postdecembrist de violare a imunităţii parlamentare, a libertăţii de conştiinţă şi exprimare, reīnviind īn Romānia strigoiul totalitarismului” (Adevărul, 19 mart. 1998). Acelaşi număr de ziar din care v-am citat, titra pe pagina I: „Ţărăniştii şi-au pierdut definitiv controlul: Senatorul G.P. – exclus din PNŢCD!”. Părăseam, aşadar, un partid aflat la guvernare, părăseam avantajele funcţiei de preşedinte de comisie pentru a sta doi ani ca independent, deşi, entuziasmat – atunci! – de atitudinile mele, dl Adrian Năstase mă invitase īn PSD chiar a doua zi după excludere, sunīndu-mă acasă tocmai de la Strasbourg. Ei bine, este acesta traseism politic? Dacă este, eu sunt Papa de la Roma.

     Să trecem la cea de-a doua situaţie, cea recentă. Īnainte de votul pe varianta Senatului, spusesem şi la microfon, şi colegilor şi presei ce obiecţii am, mai ales īn privinţa creării, prin Constituţie, a unei a doua limbi oficiale īn Romānia. Nu puteam trece peste asta, toată activitatea mea publică, politică (şi chiar o parte din cea ştiinţifică) stăteau īmpotrivă. Şi am votat īn consecinţă, aşa cum gīndeam, contra. După mediere, nu s-a īndreptat nimic īn punctele care mă nemulţumeau. De ce mi-aş fi schimbat votul? Pentru că m-a criticat Adrian Năstase? Adrian Năstase are calităţile lui, dar e departe de a fi profesorul meu de gīndire. Aşa că am votat din nou īmpotrivă, fără īnsă să fac din asta un cap de ţară. Imediat, la 5 minute după vot, liderul de grup Ioan Solcanu a declarat presei că voi fi sancţionat prin retragerea funcţiei de vicepreşedinte şi presa mi-a cerut să comentez această ameninţare. Eu sunt acelaşi care eram īn 1997, vă citez dintr-un interviu pe care-l acordam ziarului Romānia liberă, īn ziua de 6 sept. 1997: „- Ce veţi face dacă partidul vă va cere să nu mai fiţi īncăpăţīnat? Dacă vă va cere să vă supuneţi unor raţiuni politice ce depăşesc convingerile dumneavoastră? -Voi īncerca să explic că īnlăturarea mea ar fi o notă foarte proastă pentru par­tid. Cred că şi cititorii Romāniei libere vor īnţelege că nu aş ceda pentru măruntul «ciolan» al preşedinţiei Comisiei. Aş īncerca să arăt partidului că votul meu contra este bine justificat şi util partidului. Aş mai spune că eu sunt de modă veche. Am convingeri, am credinţe care sunt mai presus de păstrarea unei funcţii absolut trecătoare. Nu-mi schimb ideile de dragul funcţiei“. Ulterior, ameninţarea a şi fost pusă īn practică, īntr-o şedinţă care, frumoasă coincidenţă, s-a desfăşurat tot īn absenţa mea, deşi eram īn Senat, la 10 m distanţă, dincolo de o simplă uşă. Dumnezeu ştie de ce, nu s-a considerat necesar să fiu şi eu de faţă. După o zi două, mi se flutura prin faţă şi posibilitatea aşa-numitei „retrageri a sprijinului politic”. Ei bine, iarăşi īntreb: de ce să rămīn acolo unde nu sunt dorit, unde nu sunt necesar (din 2000, cīnd m-am īnscris pīnă azi, n-am avut nici o convorbire cu liderul partidului, Adrian Nćstase, şi n-am fost invitat la nici o conferinţă de presă) şi unde comuniunea de idei e mereu sub semnul īntrebării? De ce să rămīn īntr-un partid care ba gīndeşte ca mine, ba īşi schimbă poziţia cu 180 de grade; nu exagerez, iată un singur exemplu: īn privinţa Legii Limbii Romāne, īn 2002, īntreg PSD-ul vota PENTRU (68 de voturi pro), deunăzi, fiindcă bătea altfel vīntul, īntreg PSD-ul a votat CONTRA (de fapt, a votat tot „pro”, dar din greşeală). Fără nici o glumă, nu credeţi că situaţia mea seamănă cu acea clasică definiţie glumeaţă a deviaţionistului?: „ce e un deviaţionist? un individ care merge īn continuare drept īnainte, īn timp ce partidul lui o ia ba la dreapta, ba la stīnga”.

            Traseist e cel care din ambiţii, din interese sau din pură inconstanţă pleacă la alt partid. Īn cazul meu, după cum am arătat, e vorba de statornicie īntr-un anume crez. Şi īn 1998 şi azi, sunt respins pentru că ţin cu īndīrjire la statutul de inamovibilitate al limbii romāne īn situaţiile oficiale. Şi īn 1998, s-a discutat (şi īn presă, enorm, şi la partide) despre „disciplina de partid”; spun şi azi, cum spuneam atunci, textual: īnţeleg disciplina de partid ca un intelectual, nu ca un soldat, ca un om, nu ca un căţeluş dresat.
            Totuşi, despărţirea de PSD, care s-a produs săptămīna trecută, nu a īnceput atunci, ci e rezultatul şi al unor acumulări; tratamentul intolerant, orwellian, dictatorial aplicat atitudinii mele şi lipsa de respect faţă de opinia mea īn privinţa (punctelor nevralgice din) Constituţie(i) au fost doar picătura care a umplut paharul.

            Dar eu m-am despărţit puţin de PSD şi cīnd s-a votat Legea Administraţiei Publice Locale, cīnd am votat „abţinere” (era şi dl Năstase de faţă), şi cīnd am cerut o metodologie severă de aplicare a acelei legi, care să prevadă că limba romānă e de neclintit.

            M-am mai despărţit de PSD şi īn cazul desfiinţării profund abuzive a postului de televiziune OTV, cīnd am spus cu indignare īn Senat, de la acest microfon, īn 23 sept. 2002, că e o măsură brutală, absolut incorectă şi nedemocratică, īn stil Stalin, Franco sau Mobutu. (Să nu mi se spună că nu PSD, ci CNA etc. etc. … PSD era la putere!)

            M-am mai despărţit de PSD şi cīnd mi-am declarat, īn Senat, īn februarie 2003, scepticismul faţă de rostul şi justificarea intervenţiei americane īn Irak (nici nu eram singular: eram īn consens cu mari intelectuali ai lumii, cu  ONU, şi cu filosofia politică a unor cariatide ale Europei cum sunt Franţa şi Germania).

            M-am mai despărţit de PSD şi din cauza sprijinului fluctuant, schimbător de la o zi la alta, pe care ba-l acorda, ba nu-l acorda legii mele de protecţie a limbii romāne. Şi au mai fost şi altele…

            Şi īn fine, m-am despărţit de PSD, definitiv, cīnd am īnţeles că acest partid īşi stabileşte drumurile şi cotiturile īn funcţie de ambiţiile unor oameni şi nu de nevoile stringente ale ţării. (Vezi, de pildă, episodul „alegerilor anticipate”. La fel, Constituţia: nu era nici o urgenţă, n-o cerea nimeni cu nerăbdare, nici ţara, nici Europa. Īn ceea ce mă priveşte, voi recomanda populaţiei s㠄retrimită la Parlament” Constituţia, spre a fi īndreptată īn punctele nefericite.

            Rămīi cu bine PSD! Eşti un partid mare ca dimensiuni, cu mulţi oameni demni de stimă. Ministrul Răzvan Theodorescu va avea totdeauna īn mine un admirator pentru ştiinţa lui de carte. Pe un Mihai Mălaimare īl voi preţui oricīnd pentru talentul său. Cred că mă voi simţi şi-n viitor bine īn şedinţele conduse cu supleţe şi ritm de Doru Ioan Tărăcilă. Voi aprecia īn continuare bonomia d-lui Văcăroiu. Orice-ar face dr. Pop de Popa, tot īl voi privi cu simpatie, ca şi pe dr. Oprescu… Şi alţii, şi alţii. Vreau să spun, deci, că nu transfer o disensiune ideologică (fie ea şi adīncă, ireductibilă) īn planul antipatiei umane directe. PSD va avea īn mine un inamic corect, incapabil de ură sau de lovituri mişeleşti.