Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Atitudini politice"). Nu figurează toate numele menţionate în text, ci doar acelea substanţial comentate.


VOTUL NEGATIV LA "CONSTITUȚIE"
(interviu, Academia Cațavencu)

Pruteanu a votat împotriva modificărilor la Constituție.
1. V-a prostit viața de parlamentar?

            -M-o fi prostit, tot ce se poate, nu mai mult decît prostește munca de redactor la Cațavencu, dar nu într-atît încît să admit să mi se vorbească grosolan, așa cum e tonul primei dv. întrebări, pe care vă informez că nu-l accept. Vă sfătuiesc să reflectați la diferențele colosale dintre umor și mîrlănie, dintre incisivitate și impolitețe.

            Dînd, totuși, la o parte murdăria de pe întrebare, v-aș comunica următoarele: față de Shakespeare, Einstein sau Eminescu, sunt nu nătîng, ci un imbecil categoric, un tembel total. Față de dv., însă, dacă nu puteți mai mult decît arată aceste întrebări, sunt Shakespeare, Einstein și Eminescu laolaltă.

 

2. Credeți că sunteți patriot dacă votați împotriva modificărilor din Constituție? De ce?

            -Hodoronc-tronc, patriotismul! Care patriotism?! Umblați, în mod nesăbuit, la vorbe mari. Nu e-„n chestie” patriotismul. Am votat împotriva actualei forme a propunerilor de modificare a Constituției pentru că sunt acolo măcar trei puncte cu care gîndirea mea nu e de acord, iar cu unul dintre ele, primul, pot să adaug: nici în ruptul capului! Iată despre ce e vorba:
            A)
Votez doar o constituție care să prevadă că limba oficială a statului, româna, este efectiv „inamovibilă”, adică în orice împrejurare, la munte sau la mare, la Craiova sau la Odorheiul Secuiesc, ea poate fi, în condițiile legii, cel mult dublată cu o altă limbă, dar niciodată înlocuită, alungată. Justiția – trebuie să stipuleze expres și inechivoc Constituția - lucrează în singura limbă oficială a României
1, iar în situații de excepție (cetățeni străini, cetățeni români cu cetățenia dobîndită recent, cetățeni români care nu știu românește din motive medicale)
2 se recurge la translator. Profit de ocazie pentru a repeta că, după opinia mea, un cetățean român adult și sănătos care nu știe românește este un fel de anomalie, o ciudățenie ca și găina care naște pui vii sau femeia cu barbă. Socot că acești cetățeni români care declară că nu vrea mușchii lor să știe românește ar trebui chiar să-și plătească traducătorul în tribunal. (Știrea publicată în Adevărul de vineri, 5.IX, conform căreia Anglia va introduce examen de limbă și civilizație engleză pentru acordarea cetățeniei, ar trebui să vă dea de gîndit; dar nu știu dacă va reuși).

            Celelalte două puncte sunt:
            B)
Nu sunt de acord cu desființarea stagiului militar. El ar trebui redus la 4-6 luni, făcute cum trebuie, modern, evropenește. Viața spartană în colectiv, disciplina severă dar rațională contribuie la formarea caracterului unui june.
            C)
Pasajul strecurat în Preambul, cum că această Constituție s-ar revendica de la „idealurile Revoluției din 1989” mi se pare complet nelalocul lui. Ce idealuri ale Revoluției? Terenuri? Spații comerciale? Evenimentele din decembrie ’89 din țara noastră nu au avut vreo pregătire doctrinară (ca 1789 în Franța, ca 1848, ca 1918 la noi) sau vreun corpus ideologic, așa că e limpede că acea sintagmă s-a băgat sub presiuni.

 

3. Promovați un fel de Ghiță- contra-de-al-dracului numai să se audă de Pruteanu, căzut în anonimat?

            -Nu promovez nici un Ghiță. Altă întrebare aiurea! Ce vrea să spună „căzut în anonimat”: că mi-am pierdut numele?! Dacă n-ați fi atît de maniheist și de înveninat, v-ați aminti că în 1997-98 luni întregi la rînd m-am „bătut”, acceptînd orice risc, pentru exact aceleași idei. Tot atunci, de altfel (în ’97), am depus și Legea care-mi poartă numele, de Protecție a limbii române. Puneți mîna și citiți cartea pe care am publicat-o în 2000, Cronica unei mari dezamăgiri sau pe cea din 2001, Partidul și partida -  și după aceea n-o să vi se mai pară că fac „de-al dracului” (?!?) ceea ce fac.

 

4. Care-i filosofia dumneavoastră de parlamentar? Susțineți progresul sau regresul? Sînteți cu Europa sau împotriva ei?

            -Filosofia mea de parlamentar, supercondensată, ar suna astfel: 1) niciodată împotriva voinței populare majoritare; 2) nu-ți călca pe conștiință decît pentru lucruri mărunte, pasabile, care-ți sunt în fond indiferente; 3) Parlamentul are rost dacă Guvernul i se subordonează, altminteri e pierdere de vreme și de bani; 4) un parlamentar, adică un făcător de legi, nu are voie să fie implicat nici în cea mai mică afacere necurată, iar imunitatea trebuie să-i folosească numai pentru ceea ce gîndește, spune sau scrie; 5) Parlamentul trebuie să fie încă pentru vreo 10-20 de ani, în România săracă de azi și de mîine, unicameral și să nu aibă mai mult de 100-150 de membri; 6) alcătuirea sa trebuie să se realizeze pe baza votului uninominal pe liste, adică: partidele propun liste în care ordinea numelor nu are importanță (alfabetic) și alegătorii decid etc. Pentru dezvoltare și aprofundare vă trimit la capitolele Ce-ți doresc eu ție…: 1. Parlamentul  și  Cum văd eu Parlamentul  din volumul George Pruteanu, Partidul și partida, Ed. Universal Dalsi, Buc., 2001, pe care-l veți putea găsi în cîteva zile și pe internet în saitul www.pruteanu.ro.

            Susțin progresul, dar într-un ritm suportabil pentru mulțimile mari, nu doar pentru elite.

            Cît despre Europa, ca traducător al lui Shakespeare, Dante, Baudelaire, Eminescu, am o idee înaltă (sau, dacă vreți, adîncă), nutrită și din Dante (precursor al Europei Unite) și din De Gaulle („o Europă a națiunilor”), Valéry, Unamuno, Rousseaux, Ortega y Gasset, Lovinescu ș.a. – dar nu e locul s-o dezvolt aici. Ceea ce pot să vă spun, bref, e că pare că noi tindem să ne integrăm mai degrabă în SUA decît în Europa, dacă ne luăm, de pildă, după proporția filmelor americane față de cele europene în televizualul românesc, care  este de peste 20 la 1. Țin la „Europa veche”, adică Franța, Italia, Anglia, Germania, Belgia, Olanda, Spania șcl., inclusiv la marii europeni ai Rusiei (Dostoievski, Tolstoi, Esenin, Soljenițîn, Pasternak).

 

5. Vă mai alegeți și- n legislatura viitoare?

            -Habar nu am. Poporul știe chestia asta. Eu nu știu nici măcar dacă voi candida.

 

6. Sînteți terminat? V-a terminat politica sau greșelile dvs.?

            -Din nou o întrebare care se vrea „dură” și nu e decît un șut în bară. Nu sunt deloc „terminat”, d-le Istodor. Sunt la amiază. Vă doresc noapte bună.

 București, 7 sept. 2003
_______________________________
              
1) Din nefericire, efectele acestei introduceri, pe ușa din spate, a unei a doua limbi oficiale s-au și produs. Străinătatea știe acum că limbile oficiale din România sunt româna și maghiara. Iată un exemplu. (Notă din 7 martie 2004).
             2)  Pasajele în roșu au fost cenzurate de revistă, în ciuda insistențelor mele ca textul să nu fie mutilat și să se publice ori integral, ori deloc.

 

Interviu acordat lui Eugen Istodor

  PUBLICAT ÎN: Academia Cațavencu, 36, 9 sept. 2003