SCRISOARE DESCHISĂ către DIRECTORUL GENERAL şi către CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE al TVR

        Stimate domnule director general, stimate doamne şi stimaţi domni, membri ai Consiliului de Administraţie al TVR,

            Īntreruperea emisiunii Doar o vorbă săţ-i mai spun a provocat un mare număr de reacţii negative ale telespectatorilor, anonimi sau notorii, concretizate prin telefoane, scrisori şi articole īn presă. Fiind eu īnsumi īn dubiu īn legătură cu oportunitatea acestui gest, am dorit să discut cu conducerea TVR, spre a-i īnţelege raţiunile. Am avut trei īntīlniri cu directorul Programului 1, d-l Titus Munteanu; la cea de-a doua au fost de faţă şi au participat la dialog şi d-na Irina Radu şi d-l George Borcescu. De-a lungul acestor trei īntīlniri, mi-au fost prezentate, ca motivaţie a īntreruperii emisiunii, patru serii de argumente, care şi-au dovedit, pe rīnd, nevalabilitatea. Le voi prezenta pe scurt:

            1) C㠓«Grupul Tofan» n-ar mai dori reīnnoirea contractului”. Mai īntīi, că nu e adevărat. Şi, īn al doilea rīnd, chiar de ar fi adevărat, nu are importanţă: ori se putea găsi imediat alt producător (există oferte), ori TVR ar fi produs ea īnsăşi emisiunea şi ar fi tratat direct cu mine condiţiile financiare.

            2) Că "se schimbă grila de programe". Vorbă goală. Īn orice fel de grilă, cele 5-6 minute ale emisiunii Doar o vorbă... īncap fără probleme.

            3) Că emisiunii "i-ar fi scăzut audienţa". Ce vrea să spună asta? Faţă de vreo perioadă de "vīrf", de "miere", i-o fi scăzut, e normal după doi ani zi de zi. Dar datele obiective arată că audienţa a rămas masivă, nicidecum sub limita (care e aceea?) de desfiinţare a emisiunii. Prin bunăvoinţa agenţiei AGB Data Research, am primit un tabel cu monitorizarea zilnică a emisiunii pe perioada ianuarie-februarie 1999, din care reiese că audienţa acesteia a fost, īn medie, pe Bucureşti cca 7% (la vīrf, ca pretutindeni, fiind Jurnalul, cu 14%), iar pe ţară cca 20% (Jurnalul atingīnd 26%). Aceleaşi cifre apar şi īn sondajele TVR.

            4) Īn fine, ultima explicaţie care a apărut a fost aceea că "ar exista un articol, din Regulamentul TVR, care ar interzice prezenţa mea pe post". Am cerut o copie după Regulamentul votat, am căpătat-o - şi n-am găsit un asemenea articol. Īn schimb, mi s-au dat şi două foi de hīrtie ("anexă"), semnate indescifrabil de un consilier juridic, fără ştampilă, cu o lungă listă de "incompatibilităţi", printre care sunt menţionaţi şi senatorii. Această anexă nu e prevăzută īn Regulament, nu face parte din el şi nu a fost votată de nimeni, deci n-are nici o valoare.

            Īn aceste condiţii, nu pot să nu văd că TVR īnlătură, fără nici o raţiune avuabi, o emisiune de cultură care-şi cīştigase un public stabil şi larg (20% pe ţară). Normal era să-i mărească spaţiul, nu s-o desfiinţeze. Nici pe ecran, nici īn presă nu s-a dat vreo explicaţie acestei măsuri brutale. E oare corect? e oare elegant? Mă raliez bănuielii multor telespectatori, că e la mijloc o murdară "lucrătură" politică. Gestul TVR este profund impopular şi, dacă e nevoie, voi demonstra acest lucru cu liste de semnături sau altă soluţie de sondare a opiniei publice.

            Sper, totuşi, īntr-un răspuns din partea dumneavoastră, care să pună lucrurile īntr-o lumină mai clară şi mai bună. Cu stimă,

                                                 George Pruteanu 

Bucureşti, 23 rnartie 1999

PUBLICAT ĪN: cotidiane din ziua de 24 mart. 1999