Opreşte sunetul.  Informaţii despre alcătuirea paginii.

(Ceea ce auziți este Ave Maria de Schubert.)

(42-27.IV.1997) ISUS CITEȘTE ȘI SCRIE

          D-nelor și d-lor, în această frumoasă seară de sărbătoare, îngăduiți-mi să repet o întrebare pe care mi-am mai pus-o (și mi-am pus-o și-n public) mai de mult. Iată despre ce este vorba: prin specificul acestei emisiuni, materia de care mă ocup e dată de cele două munci esențiale, dominante, ale vieții intelectuale: CITITUL și SCRISUL. Orice s-ar întîmpla, cititul și scrisul vor mai rămîne multă vreme pilonii, stîlpii formării omului de către om și, vorba lui Călinescu, "ape vor seca în albie și cîte o stea va vesteji pe cer în depărtări" pînă cînd să se întîmple ceea ce proorocea excelentul gînditor canadian Marshall McLuhan: acea ipotetică biruință a privitului- la- tubul- catodic asupra cititului- paginii- tipărite! Oricît ne-ar invada imaginile electronice, vom mai zăbovi multe veacuri pe paginile de hîrtie! Nu sunt ipocrit: mă bucur că, acum, nu citiți o carte, ci vă uitați la televizor, și mă bucur tocmai pentru că sunt convins că, încă multe generații, cele două: televizor și tipăritură, ar putea coexista pașnic, benefic și cooperant. Și viceversa: dacă e să prostești poporul, apoi asta o poate face (și o face!) și maculatura, cartea stupidă sau trivială, nu numai televizorul. Mein Kampf  n-a fost la televizor.
          Ajung acum la acea întrebare despre care vă spuneam.
          M-am întrebat, cu ani în urmă, dacă Mîntuitorul, întemeietorul celei mai răspîndite religii de pe pămînt, Isus Cristos, alături de actul gîndirii, a săvîrșit și celelalte două acte ale intelectului ce pot fi socotite ca fundamentale: cititul și scrisul. Răspunsul este: da.
Mîntuitorul a citit și a scris.
          Iată textele din Biblie care stau mărturie.

          Mîntuitorul CITEȘTE (citez din Evanghelia după Luca, capit. 4, versetele 16-20):

          "A venit în Nazaret, unde fusese crescut și, după obiceiul Său, în ziua Sîmbetei, a intrat în sinagogă. Acolo, s-a sculat să CITEASCĂ. Și I s-a dat cartea proorocului Isaia. Și, deschizînd El cartea, a dat peste locul unde era scris: «Duhul Domnului e peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor; M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei obijduiți; și să vestesc anul de îndurare al Domnului». La urmă, A ÎNCHIS CARTEA, a dat-o înapoi îngrijitorului și a șezut jos, iar ochii tuturor din sinagogă erau ațintiți asupra Lui".

          Mîntuitorul SCRIE (citez din Evanghelia după Ioan, capit. 8, versetele 1-8):

          "Isus s-a dus la Muntele Măslinilor. Dar disdedimineață a venit din nou în templu, și tot poporul venea la el și El, șezînd, îi învăța. Atunci cărturarii și fariseii i-au adus o femeie prinsă în preacurvie și, așezînd-o în mijloc, I-au spus lui Isus: «Învățătorule, femeia aceasta a fost prinsă chiar cînd săvîrșea preacurvia. Moise, prin lege, ne-a poruncit ca pe astfel de femei să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici?» Spuneau lucrul acesta ca să-L ispitească și să-L poată învinui. Dar Isus s-a plecat în jos și SCRIA CU DEGETUL PE PĂMÎNT. Fiindcă ei nu încetau să-L întrebe, El s-a ridicat în picioare și le-a spus: «Cine dintre voi este fără de păcat, să arunce cel dintîi cu piatra în ea». Apoi S-a plecat iarăși – și SCRIA CU DEGETUL PE PĂMÎNT".