Informaţii despre alcătuirea paginii.

(123-16.VII.1997) UN SOFISM

          Lăsaţi-mă , vă rog, să plīng pe umărul dv.! Multe se mai pot face cu cuvintele! Dv. ştiţi că, pe līngă misia asta de seară, mai am şi o alta, īntr- o instituţie foarte importantă, unde se lucrează din plin cu cuvintele. Unele persoane de acolo au un teribil "talent" de a deforma prin vorbe realitatea. Ei īncearcă să-ţi arate că albul e negru şi viceversa. Am să mă substitui, numai īn această seară, ca avocat al diavolului, acestor pezevenghi şi am să vă  dovedesc că A CĪŞTIGA este egal cu A PIERDE, deşi cele două verbe sunt diametral opuse. Īmi voi aduce īn acest fel contribuţia la... nu la dezvoltarea, ci la dezvăluirea păcătosului stil sofistic.       
          (Dar staţi pu
ţin, ca să fie toată lumea īn temă: ce-i acela sofism? E un raţionament cu aparenţă logică, prin care se poate dovedi aproape orice – dar care are un viciu fundamental, numai că bine ascuns, bine mascat).          
          Un om avertizat face cīt doi, zice un dicton deştept, aşa că eu sper că vom face un pas īnainte.
          Īncep, deci, o subtilă experienţă de magie logică, prin care voi proba că a cīştiga e egal cu a pierde. Vă rog să fiţi foarte atenţi, ca să nu spuneţi că am  profitat de iuţeala mea de gură şi nebăgarea dv. de seamă. Ajutorul meu īn această experienţă nu va fi David Copperfield (i-l las Claudiei Schiffer), ci marele sofist al Antichităţii, Protagoras. Acum, atenţie:

          Protagoras din Abdera avea un discipol, pe Euatlos, pe care o dată cu avocatura l-a īnvăţat şi meşteşugul logicii, dar şi pe acela al sofismelor. Pentru lecţiile pe care i le-a dat, Protagoras i-a propus lui Euatlos o īnţelegere convenabilă: la primul proces pe care īl va cīştiga, tīnărul īşi va plăti datoria faţă de maestru. Au bătut palma, dar ce te faci că timpul trecea, lecţiile se terminaseră de mult şi Euatlos nu se grăbea să intre īn avocatură. A răbdat Protagoras cīt a răbdat, pīnă cīnd s-a săturat şi l-a dat pe Euatlos īn judecată, cerīndu-i plata pentru lecţii. Protagoras era foarte sigur că, oricum, īşi va căpăta banii; raţionamentul său era următorul, i l-a şi spus īn faţă lui Euatlos:

       "-Dacă cīştig procesul īmpotriva ta, primesc banii pentru că am  cīştigat, conform sentinţei. Dacă pierd procesul, īnseamnă că īl cīştigi tu, şi atunci tot primesc banii, conform īnţelegerii noastre că, la primul proces pe care-l cīştigi, īţi achiţi datoria. Aşa că, mai bine dă-mi banii de pe-acum, să nu mai pierdem vremea īn tribunale, pentru că, după cum vezi, ori cīştigi, ori pierzi, e tot una, oricum trebuie să-mi plăteşti!"

       Euatlos l-a ascultat liniştit, după care l-a luat pe marele său profesor, cum se zice, "īn coarne" şi i-a replicat aşa:

      "-Īmi pare rău, iubite Protagoras, să văd că zeii nu au lăsat forţelor minţii tale īntreaga prospeţime din care am supt īnţelepciune. Lucrurile stau, dragă profesore, exact pe dos, şi-ţi voi desluşi pe dată de ce: "Dacă eu, Euatlos, pierd procesul, atunci, conform īnţelegerii noastre, nu ţi-s dator nimic, fiindc-am pierdut. Iar dacă eu cīştig procesul, īnseamnă că imparţialul tribunal nu-ţi dă dreptate, aşa că iarăşi nu sunt dator să-ţi plătesc nici un ban. Prin urmare, mai bine mergi şi te odihneşte, dragul meu dascăl Protagoras, şi nu mai prăpădi vremea īn tribunal, pentru că, după cum vezi, ori pierzi, ori cīştigi, e tot una, īn nici unul din cazuri nu trebuie să-ţi dau nici o leţcaie, psihi mu!"

          Aici povestea se īncheie, datoria mea de a va demonstra īn două feluri că a cīştiga e egal cu a pierde a fost īndeplinită, astept mulţumirile preşedinţiei şi ale executivului.
          E rīndul dv. să-mi scrieţi dacă īn magica experienţă logico-sofistică aţi descoperit vreo fisură. Vă urez succes. Ave!

George PRUTEANU