Vezi și (Școala), ("Miss")
 

      

ÎNTR-O ȘCOALĂ ROMÂNEASCĂ, ÎN ARDEAL, ANUL 2003
- strict autentic și fără comentarii -

        Am fost, zilele trecute, într-un sat din Ardeal. Un sat vechi, atestat de pe la etc. etc. Eram invitat (în calitatea mea oficială, de vicepreședinte al Comisiei pentru Învățămînt a Senatului) la un “Bal al Bobocilor”, bobocii fiind niște proaspăt intrați la o școală profesională. Ghirlande, confetti, muzici, veselie. Sala plină cu săteni, părinți, profesori, elevi.
        După un lung moment, în care vreo 7-8 cupluri elev-elevă au fost întrebate de prezentator “care e idolul lor preferat” (și ei răspundeau că idolul lor preferat e Madonna sau formația locală “Hali” sau unul Ricky Nuștiucum), a apărut pe scenă un alt elev, care ne-a anunțat că ne va spune glume.
        Contorsionîndu-se, strîmbîndu-se și rîzînd singur de ceea ce zicea, elevul a emis la microfon următorul banc (îl citez... textual):
       
“-Mărie, vino să te regulez în ureche! -Ba nu, că oi rămîne surdă! -Da’ ce, după ce am făcut ieri, ai rămas mută?”
       
Sala (părinți, profesori, profesoare, elevi, săteni) se prăpădește de rîs.
        Încurajat de succesul orbitor, elevul de pe scenă continuă, hîțînîndu-se și bălăngănindu-se mereu, cu un fel de scheci, al cărui text era cam așa:
       
“Mărie, tu să mă apuci de pu... lpana de la palton, și să mă tragi de coa... te, și eu am să te caut la pi... tpalac într-un copac, și după aia am să te fu... găresc prin curte” etc.
        Sala (părinți, profesori, profesoare, elevi, săteni) se prăpădește de rîs.
        Eu scriu acest text, mă întreb pe ce lume trăiesc și am sentimentul că n-am să fiu crezut. Și totuși asta s-a întîmplat deunăzi, în aprilie 2003, în România, într-un sat, în Ardeal. Într-o școală de țară, în Ardeal.

George Pruteanu