Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Atitudini politice"). Nu figurează toate numele menţionate în text, ci doar acelea substanţial comentate.

SEDIUL BIBLIOTECII NAŢIONALE

(Extrase din presă)

            Contactat telefonic, George Pruteanu s-a declarat categoric împotriva mutării Guvernului la Biblioteca Naţională. "Nu e o soluţie fericită. Nu dă bine ca politicul să confişte un lăcaş de cultură. Apelăm iar la ceea ce a construit Ceauşescu?! Măcar din mîndrie, Guvernul ar trebui să-şi construiască alt sediu. Cărţile zac la Popeşti-Leordeni, în timp ce aici ar fi nevoie de investiţii enorme pentru a se transforma sălile, concepute ca săli de studiu, depozite etc., în birouri şi cabinete. Nu, eu cred că Guvernul trebuie să facă pasul înapoi. Răzvan Theodorescu spunea ceva despre «construirea unei alte biblioteci»... Mi se pare şi utopic şi ilogic: de ce alta, dacă există aceasta?! Cred, totuşi, că un om cu inteligenţa lui Adrian Năstase nu va apela la soluţia confiscării" (Cătălin Dumitru, Cotidianul, 30 iul. 2002).

                                                                         * 

            Joi seara, în Sala Rondă a sediului central, Biblioteca Naţională Română a deschis expoziţia „Noi documente în colecţiile BNR” (…).

            Senatorul George Pruteanu, prezent la eveniment, a declarat: „Mă simt solidar cu Biblioteca. Situaţia ei ameninţă să devină o dramă, o tragedie. Dacă un comunist a putut concepe să scoată bani pentru a face o clădire amplă dedicată cărţii, mi se pare greşit ca o putere, trecătoare ca orice putere, să confişte acest sălaş al Cărţii. Este ciudat cum un guvern condus de un om inteligent, om al cărţilor, poate să aibă bizara idee de a lua clădirea Bibliotecii” (Gh.I., Adevărul, 3 aug. 2002).

                                                                         * 
   George Pruteanu (senator PSD): "Nu cred că vreodată compiuterul va înlocui cartea.
            În privinţa ideii de a muta Guvernul în (încă) virtualul nou sediu al Bibliotecii Naţionale, de la început nu mi s-a părut în ordine. Am discutat chiar în acele zile cu dl director Erceanu. În primul rînd,
soluţia de a aşeza Puterea trecătoare, puterea politică, în lăcaşul lucrului peren, care e cartea, este – ca gest simbolic – o idee rea de tot.
            În al doilea rînd, o asemenea intenţie e o greşeală politică. Să muţi un guvern în clădirea unei biblioteci dă impresia unei «stări de alarmă, de asediu», ar fi ca o rechiziţionare. Şi tot în plan politic se află şi a doua «jumătate» a erorii: se creează posibilitatea raţionamentului că Ceauşescu, un comunist, a putut înţelege rostul unei biblioteci, iar noi, în capitalism, în libertate, nu putem…" (Biblioteca Naţională în pericol, 22, 13 aug. 2002).