Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Atitudini politice"). Nu figurează toate numele menţionate în text, ci doar acelea substanţial comentate.  

Cuvîntare în Senat:
VIOLENȚA LA TELEVIZIUNE ȘI „VRĂJITOARE
18 februarie 2002

       
Domnule președinte, stimate colege, stimați colegi, românii sunt chinuiți acum de probleme materiale, în primul rînd. Firește că obsesia lor numărul unu este plata întreținerii, plata luminii, a căldurii, pentru profesori sunt tichetele de masă ș.a.m.d., dar cum întotdeauna am nutrit convingerea că omul înseamnă cîteva zeci de kilograme de carne și un kilogram de creier, cele două părți fiind într-un rațional echilibru și cum bănuiesc că românii cei mai mulți împărtășesc într-un fel acest fel de a gîndi și mențin acel echilibru între trup și suflet – eu, în cît mai scurta mea intervenție, vreau să mă refer la ceva care nu ține de foame sau de frig, ceva care mă frămîntă aproape zi de zi, în mod sincer și anume: ce i se oferă ca hrană spirituală mulțimii mari de români.
        Este vorba de două aspecte – pe de o parte vulgaritatea, iar pe de altă parte vrăjitoria.
        În veșnică criză de timp, voi încerca să fiu cît mai scurt posibil.
        Factorul cel mai puternic de influențare a mulțimilor, la ora actuală, cu mult departe de părinți, familie, cu mult departe de școală, cu mult departe de ziare, este televiziunea.
        Televiziunea reușește idealul acela comunist de “formare a omului nou”, prin pătrunderea ei zi de zi, ceas de ceas și în proporție de masă în case și, mai ales în minți și în suflete. Ea, efectiv, modelează atitudini și creează un tip de oameni. Și, ce constatăm în ziua de astăzi în România?
        În marea lor majoritate (cu firave și rare excepții), televiziunile noastre, fie particulare, fie de stat, nu propagă decît – în măsură de 95% – poșircă și mizerie. Niște lucruri de o vulgaritate înspăimîntătoare, vulgaritate și de limbaj și de atitudine și de ținută și de comportament și chiar, ceea ce este cel mai grav, vulgaritatea de stil de viață. Spun “vulgaritate” și-mi dau seama că e un eufemism și e doar o bucată a răului, pentru că mai gravă, mai amplă decît această vulgaritate este violența atotcuprinzătoare, grețoasă, copleșitoare. Consacru măcar o oră pe seară televiziunii (știri și ce se mai poate suporta). Ei bine, sunt printre cei care ajung cu regularitate să “evadeze” în posturile străine, “științifice” – Discovery sau Animal Planet – pentru că toate celelalte românești, dar absolut toate, îmi întorc stomacul pe dos. Apăs pe butonul telecomandei pînă fac “scurtă” la mînă și mă simt ca Béranger al lui Eugen Ionescu în fața Ucigașului fără simbrie. Tu cu telecomanda în mînă în partea asta, el cu pistolul în mînă, spre tine, în  partea cealaltă, de parcă ocupația principală a oamenilor pe acest pămînt, cu cîteva miliarde de locuitori, n-ar fi decît să alerge unul după altul și să se omoare. Ei bine, oameni buni, fără nici un patetism găunos, vă spun că NU este așa. Există și alte preocupări decît a omorî pe celălalt. Există și alte subiecte de ficțiune. Cînd vezi la un post de televiziune un film sovietic de acum vreo 20 de ani, fără împușcături,  ai sentimentul unei guri de aer, uite și altceva, uite niște oameni care se ocupă și se slujba lor, de carieră, de mîncătorii într-un serviciu, uite și alte narațiuni, alte mesaje. Cînd vezi un film polițist cu un Maigret, care nu umbla cu pistolul, ci cu lupa, sau nici măcar, umbla din bistro în bistro și adulmeca urma vinovatului, iarăși, ai sentimentul unei ieșiri din marasm, din monotonia canonadei apocaliptice. În rest, în măsură de nouăzeci și la sută nu vezi decît creieri zburați pe pereți, orașe sodomic și gomoric aruncate în aer de dragul de a prinde un om, de a-i sfîrteca pieptul cu tot încărcătorul și de a revărsa tone de vopsea roșie pe post de sînge.
        Toate acestea știți la ce duc, știți ce înseamnă ? Am sentimentul, aproape, al unei idiotizări intenționate a nației române, al unei imbecilizări prin televiziune. Se creează un popor de brute și de acerebrați violenți. Iată, efectele se văd și în felul cum se vorbește, și în felul că un nu-știu-cine amenință un ziarist cu moartea, și în mulțimea de copii măcelăriți, și în tensiunea aceasta continuă de violență purulentă, clocotindă care există în societatea românească. Acestea sunt efectele.
        Uitați-vă ce se întîmplă și în școli (elevi omoară elevi, elevi violează bătrîne, elevi bat profesori, elevi își ucid părinții), ca rezultat al acestei instilări continue de violență și de vulgaritate teribile pe canalul mediatic cel mai cu priză la oameni care este televiziunea.
        S-a pierdut aproape complet, oameni buni, stimate colege și stimați colegi, percepția filmului ca operă de artă, filmul la care te duci ca la teatru aproape, ca să vezi o operă de artă, ca spectacol cu valențe estetice.  Filmul acum e perceput ca o bere, ca o dușcă, ca o cinzeacă de creieri împrăștiați. Aproape că nu se mai dau filme de artă, nu în sensul acela de elită, de super-rafinament, filme pentru 1000 de persoane - nu, ci filme frumoase, filme care să te tulbure, să te răscolească sufletește, să te facă să gîndești. Nu sunt pe micul ecran decît filme care insuflă, mai ales în tineret, dar și în oameni mai copți, de 40-50 de ani, soluția pumnului, a piciorului între ochi și eventual, a carabinei, a pistolului și a armelor din ce în ce mai bazuka, arme care să arunce în aer nu un om, ci un cartier, dacă se poate.

       
       
Domnul Paul Păcuraru :
       
Domnule senator, vă rog să vă concentrați.

       
       
Domnul George Mihail Pruteanu :
        O să încerc.
       De asemenea, penuria de oameni cu adevărat de cultură în fruntea televiziunilor generează o proliferare de mitocănie, de prost-gust, de mîrlănie de cea mai joasă speță.
        Modelul de bun comportament, de oameni cu ținută cu adevărat intelectuală, de oameni care să vădească neostentativ că au citit în viața lor un pic de Eminescu, un pic de Goga, un pic de Goethe, că au ascultat un pic de Haydn, un pic de Enescu, că au văzut un pic de Renoir, un pic de Grigorescu, lipsește cu desăvîrșire. Urlu, uneori, de disperare, după un Iosif Sava, după un Bocăneț, după un Tudor Vornicu, după oameni care știau să facă televiziune și cu umor, și cu șarm, dar cu bun simț, cu bun gust.
       Emisiunile de divertisment care sunt, de fapt, de diversiune, de distragere, parcă, totală a oamenilor de la viața adevărată, civilizată, cuviincioasă, sunt delabrate, haotice, un fel de gălăgie găunoasă și frivolă, numai țopăială amorfă, numai colcăială de chicoteli și de bătăi pe umăr și pe burtă, toate avînd o structură vraiște de așa-zisă bună dispoziție “haioasă”, ceea ce cred că nu doar pe mine mă indignează. Ca să nu mai spun de muzica dominantă, aceea cu inflexiuni vulgar-orientale, mahalagești, cu texte infecte, cîntată mai mult cu buricul, decît cu gura.


      Trec la punctul 2. Punctul 2 este despre vrăjitorie, stimați colegi.
        Constat, cu stupoare, prezența pe multe canale media, mai ales de televiziune, a unor persoane care se recomandă drept vrăjitoare și care nu sunt, în opinia mea, decît niște escroace ordinare, niște șarlatane infame, la fel de periculoase, la fel de mincinoase, la fel de ticăloase precît a fost la vremea lui, domnul Stoica, acela care pretindea că tu îi dai un leu și el îți face 8 lei. Mă mir, de la această tribună, de la aceste două microfoane, că Biserica Ortodoxă nu este mai vehementă în înfierarea, în blestemarea și în… n-am să spun cenzurarea, dar în contrabalansarea acestor elucubrații ticăloase care se propagă de către niște persoane – ca să le spun eufemistic – nepricopsite, niște neisprăvite care vin și, cu un tupeu jegos, pretind că se substituie providenței, transcendenței, Mîntuitorului, că ele îți pot aduce înapoi soțul fugit sau dragostea pierdută, sau îți pot ele călăuzi destinul pe o potecă mai luminoasă. Este o făcătură, o minciună fără margini și ceea ce cer eu nu este nici “împușcarea”, nici arestarea lor, ci doar prezența pe canale mediatice și a unei voci înțelepte care să spună “Oameni buni, nu ascultați aceste bazaconii prostești, nu dați nici măcar o găină, nici măcar un ou, nici măcar un ac acestor șarlatane nerușinate, nu le dați nimic, disprețuiți-le pentru stupizeniile pe care le spun și pentru faptul că nu știu să lege bine două vorbe românește, nicidecum să mai aibă puterea de a îndrepta destine”.
       
Împotriva acestor lucruri am vrut să-mi exprim mîhnirea și indignarea de la acest microfon și vă mulțumesc pentru atenție. (Aplauze)

George PRUTEANU