Info  Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Viaţa din cărţi"). Nu figurează toate numele menţionate în text, ci doar acelea substanţial comentate.


V. și  ?
(Radu Vasile, Fabricius)

POEZIILE LUI RADU VASILE

            Nu mă prăpădeam de dorința de a mă pronunța asupra acestei cărțulii - dar am cedat insistențelor Adevărul-ui literar și artistic. Am cetit-o și am rămas cu următoarele impresii:

            Textele lui Radu Mischiu (alias Radu Vasile, actual prim-ministru) datează. Parcă-ți vine a te gîndi la soldatul acela, care stătea ghelamt în post, neștiind că al doilea război mondial luase sfîrșit de vreo 20 de ani. Nu numai că azi, în 1999, nu se mai scrie astfel poezie, dar și în, să zicem, 1988, asemenea versuri aveau ceva desuet, déja vu, erau din pluton. O discursivitate lăbărțată, în care filonul de lirism (cîte o metaforă reușită, ca: "dantura albă a munților") e îngropat în verbiaj. Întorsături dulceag-calofile ("cuvîntul poartă buchetul adînc al sufletului") alternează cu ziceri imposibile ("descoperitor al aurului / Zilelor întortocheate ale perspectivei / viitorului imaginii!"). Lipsa de personalitate poetică se trădează în amabile și diluate pastișe după Prévert (pp.12-14: "Am spus bună ziua frumos / spre colegi și colege / mi-a luat servieta / să merg la masă / am stat la coadă / și m-am așezat / cu o farfurie de ciorbă" etc.) sau după Sorescu (pp.15-24, 60 ș.a.: "A stat el (instalatorul) în baie / reparînd / preț de o săptămînă / Timp în care / Noi / neavînd nimic de pierdut, / Ne-am format o nouă speranță / Despre cum va fi / Cînd apa va curge" etc. Nu se poate spune de ce unele versuri încep cu literă mare și altele nu). În spiritul unui cenaclu de amatori, autorul experimentează și inflexiuni folclorice (poate după lecturi din Botta, ceea ce e bine; iată un pasaj care sună onorabil: "Ne doare așteptarea / departe în zări / ni se roagă sfinții / prin  lumînări" - s.GP) sau pică în sămănătorism filosofard ("Cu sentimente-adînci din ceasuri milenare / ne pavoazăm durerea în ceruri zmeurii"... "Natura în cînt de jale se duce dinspre noi" etc., plus vîntoase, catapetesme, troițe, nenufari, restriște, vălătuceală, strămoși ș.a.m.d.).

            În concluzie, ce să zic? De rușine nu e. Față de ordonanțele de urgență, sigur e un progres. Dar în materie de premieri-poeți, rămîn la Goga.

V. și  ? (Radu Vasile, Fabricius)

       George PRUTEANU
Adev. lit. și art., nr. 460, 16 mart. 1999