O HIDOȘENIE: BUCUREȘTII „BANERELOR”

            Într-o deplină sfidare a unor elementare reguli de estetică arhitectonică și edilitară, nenumărate clădiri din centrul Capitalei sunt mascate de imense banere, bucăți de material plastic ce se întind peste etaje întregi, cu tot soiul de reclame. Acestea acoperă, uneori în întregime, fațadele, cu tot ce cuprind: ferestre, balcoane, coloane, elemente decorative etc. Chipul edificiilor este ascuns sub dreptunghiurile de plastic pestriț colorat, ca într-un „camuflaj” sinistru. Clădirile au, parcă, botniță. E o atmosferă de „lumea a III-a”, nu săracă, ci calică, miloagă, unde Comerțul subjugă totul: armonie, frumusețe, arhitectură, peisaj urbanistic.

            În nici o metropolă a lumii nu am mai văzut o asemenea degradare*. Acolo se acoperă astfel doar fațadele care sunt în lucru (reparații, renovări), banerul avînd rolul, pe de o parte de a escamota urîțenia unei construcții încă scheletice, iar pe de alta, de a proteja împotriva prafului de șantier.

            Numai în capitalismul nostru eminamente sălbatec este posibilă o asemenea batjocură. Imaginile de mai jos depun o tristă mărturie.
________________
          *) La distanță de patru ani, regăsesc aproape aceleași cuvinte în gura unui cărturar înțelept: "Nu există oraș în lume în care fațadele caselor să fie acoperite. Acoperite cu panouri uriașe, ascunzînd uneori întreaga clădire..." - Mihai Șora, interviu acordat Clarei Mărgineanu, în Luceafărul, nr. 5 (794), 20 febr. 2008.

                                                                                                          George PRUTEANU
                                                                                                                                                      
 (dec. 2004)
 


                       1

22

33                       

4                     4

*5

6                       

*                      7

88*

9                       

*                     10

*11

12                       

*                      13

*14

1515                        

1-3: Magazinul "Unirea"; 4-6: zona "Piața Unirii; 7: Vergului; 8: Bărăție; 9: Bloc Turn, Operetă;
10-12: Magheru; 13: Société Générale; 14: Hotel Bulevard;  15. Biblioteca Centrală Universitară