Ajutor / Help

FORUM - Ajutor /Help (Sugestii, orientări)
( V. și Butoane, linkuri )

          Forumul este structurat astfel: Pagina de start (Subiecte principale) conține peste 95% din mesaje = cca 80% dintre subiecte și anume cele mai "active", cele în care s-au postat cel mai mult și mai frecvent mesaje; e pagina cu care se deschide Forumul.  Pagina cu "Secundare" conține subiectele în care nu s-a mai postat nimic în ultimele două luni și care, în total, nu au (majoritatea) mai mult de 10 postări; deci, subiecte care lîncezesc, care nu stîrnesc interes; e accesibilă prin butoul "Secundare". Pagina "Toate" este cea care conține absolut toate subiectele existente în Forum, cele din grupa "Secundare" fiind precedate de semnul * (asterisc); e accesibilă prin butonul "Toate".
 

*


        Pentru perfecționarea aspectului, a lizibilității și a inteligibilității textelor dv., vă sugerez următorul set minimal de reguli:
        1) NU folosiți parantezele croșete (< și >) în loc de ghilimele normale (" și ") sau de ghilimele franțuzești (« și »), deoarece riscați ca textul aflat între ele să nu apară.
        2) Nu utilizați Forumul (care e un "Hyde Park"!) pentru întrebări sau opinii pe care mi le adresați în exclusivitate mie. Recurgeți, pentru asta, la GuestBook sau e-mail. Acolo veți primi, în mod cert, un răspuns.
        3) Vă recomand insistent să nu introduceți ca un Subiect nou o opinie sau o interpelare/replică/întrebare care se încadrează, de fapt, la alt subiect deja deschis. Nu semnați cu litere majuscule. Nu scrieți subiectul cu litere majuscule. • Dacă, deschizînd Forumul, constatați că subiectul pe care l-ați postat nu mai există, înseamnă că: a. fie, cel mai probabil, era pe o temă deja existentă și atunci a fost integrat acolo (vă puteți regăsi mesajul cu unul din butoanele "Caută cuvînt", "Caută autor"); b. fie, în cazuri mult mai rare, a fost plasat în sub-secțiunea "Secundare", fiind vorba de o temă mai puțin atractivă.
        4) Vă recomand să formulați cît mai clar și scurt noul subiect pe care-l propuneți, pentru a-l face atrăgător, și căutați să fie unul de interes larg. Nu trebuie să plasați întregul mesaj chiar în titlul subiectului.
        5) Pentru formatarea textului postat, vezi paragraful Formatarea textului.
        6) Recomandări pentru cei care vor ca textul lor să arate corect și agreabil, ușor de citit ( nu doar în acest Forum; v. și Norme de redactare ):
             a) Lăsați un spațiu după fiecare semn de punctuație și nu înaintea lui; deci, nu "Eu cred.Dar tac.", nici "Eu cred . Dar tac.",ci "Eu cred. Dar tac.". Nu "Exemplu:cutare", ci "Exemplu: cutare" sau "Exemplu : cutare". Nu "Hei!Vino!", ci "Hei! Vino!". Nu "1)Ionescu; 2)Cutărescu", ci "1) Ionescu;  2) Cutărescu", nu "Exemplu(ceva)exemplu", ci "Exemplu (ceva) exemplu".
                b) Nu folosiți majusculele pentru mai mult de 3-4 cuvinte. Un text redactat integral cu majuscule pare isteric și infantil totodată.
                c) Punctele de suspensie sunt 3: ... Deci, nu "Cred că tu...........", ci "Cred că tu...". Ca și după celelalte semne de punctuație, și după punctele de suspensie se lasă un spațiu, nu înaintea lor. Deci, nu: "Cred că...Dar mai bine tac.", nici "Cred că ... Dar mai bine tac.", ci "Cred că... Dar mai bine tac."
                d) Prescurtarea corectă de la "domnul' este "dl" (fără punct), iar de la "doamna", "d-na".
                e) Nu folosiți nejustificat bara oblică /. Ea semnifică fie alternativa: "bărbați și/sau femei", fie distribuția: "50.000 de lei/zi". E, de asemenea, utilă în separarea versurilor citate în rînduri continue: "A fost odată ca-n povești / A fost ca niciodată, / Din rude mari, împărătești..." etc. În acest caz, se lasă cîte un spațiu înainte și după. Între strofe, se folosesc două bare: //.
                f) Dacă folosiți cratima (-) ca linioară de spațiu, lăsați un spațiu înainte și după. Deci, nu: "Eu cred-poate greșesc-că tu...", ci "Eu cred - poate greșesc - că tu...". Adevărata linioară de spațiu (-), pentru cei foarte exigenți, se obține (în Word), tastînd Alt+0150 (pe cifrele de la calculatorul tastaturii). Dacă o scrieți direct în Forum, codul e: &#150; (cu "punct și virgulă" la urmă).
                g) Nu folosiți mai multe semne de întrebare sau de exclamare, decît atunci cînd chiar vreți să exprimați o indignare etc. sau o stupoare deosebită. Altminteri, e copilărește. Deci, nu: "El ce vrea????", ci "El ce vrea?".
                h) Semnul = iese mai bine la calculator cu cîte un spațiu înainte și după (cînd nu e vorba de aritmetică; acolo nu e cazul: 7+2=9). Deci, nu: "Ceva=Altceva", ci (preferabil): "Ceva = Altceva".
                i) Nu folosiți linioara de jos ( _ , underscore) decît dacă ea face parte dintr-un URL, dintr-o adresă de web. Altminteri, ea n-are nici un rost, e de ajuns spațiul, pur și simplu.
        7) Dacă doriți ca, în dreptul numelui/pseudonimului dv., să apară o imagine, trimiteți-mi-o prin mail (georgepruteanu@yahoo.com  sau george@pruteanu.ro ) și va fi plasată la locul potrivit, în dimensiunea 20x20, 30x30 sau 30x40.
        8) Ca peste tot în sait, cuvintele despre care cred (greșind, cine știe?) că pot provoca unora dificultăți sunt urmate de * (un asterisc albastru),  care este un link spre Dicționarul saitului (unde se poate ajunge și prin butonul
).
        9) Cifrele aflate sub numele autorului mesajului (de tipul: 23; azi: 1) semnifică: prima - numărul total de mesaje postate de autorul respectiv; cea de-a doua - numărul de mesaje postate în ziua în curs.

      10) Este posibil ca (din motive "tehnice") un mesaj nou care are numărul de ordine (în cadrul subiectului) de tipul 10n+1 (11, 21 etc.) să nu apară pe pagina nouă, ca și cum nu s-ar fi postat. În acest caz, pentru a-i "forța" ieșirea la iveală, mai trimiteți un mesaj oarecare. Ambele vor deveni vizibile.
      11) Din mai 2005, un mesaj postat poate fi corectat, cu ajutorul butonului "Modifică", a) numai de către cel care l-a trimis; b) numai atîta vreme cît n-a închis browser-ul; c) numai pînă în momentul cînd asupra mesajului intervin eu (corecturi, comentariu, răspuns).
      12) Clicînd pe siglă, deschideți pagina de start a saitului. Clicînd pe "oratorul" din stînga, aflați informații și imagini în legătură cu el. Clicînd pe "oratorul" din dreapta, deschideți o utilă bară de navigație comodă în sait.
      13) Asteriscul verde (*) plasat după un pseudonim arată că e vorba de un pseudonim "fals", al unui forumist care a semnat, anterior, cu un altul și nu a anunțat schimbarea.
      14) Semnul (va putea lua și alte forme) arată că mesajul aflat acolo, neavînd substanța unui mesaj "independent", a fost plasat la locul potrivit, în continuarea mesajului la care se referă.
      15) Nu se postează mesaje mai scurte de 12 semne (adică simple apostrofări, monosilabe, mormăieli, îngînări, sughițuri).

      FORMATAREA TEXTULUI POSTAT.
     Butonul  = "alineat" vă ajută să realizați un alineat corect (spațiul alb din stînga, la începutul unei noi idei). Nu e de ajuns să bateți dv. 4-5 spații goale, browser-ele nu le recunosc, nu le "văd". (Nu vă îngrijorați, textul sofisticat care va apărea pe ecran nu va fi și în mesajul propriu-zis, lăsînd locul spațiului alb al alineatului).
     Din 30 august 2005, textul postat poate fi formatat cu ajutorul butoanelor din pagina Mesaj nou. Selectați cu cursorul textul căruia doriți să-i schimbați formatarea și clicați pe butonul potrivit ( = italic = cursiv ; = bold = aldin ; = subliniat ; = TĂIAT ). Butonul  = "fontul Arial" vă dă posibilitatea de a schimba fontul prestabilit al Forumului (care este Times New Roman) pentru anumite pasaje pe care doriți să le evidențiați etc. E de la sine înțeles că efectele butoanelor sunt combinabile: dacă ați selectat un pasaj și ați clicat pe , iar apoi (re-selectînd!) pe , textul va ieși bold-italic + + = text Arial, bold, subliniat  ș.a.m.d. (Pentru fiecare nouă opțiune, trebuie să procedați la selectarea pasajului dorit).
     Cu ajutorul butoanelor și , puteți plasa litere sau cifre în pozițiile de exponent ( 23 sau an ), respectiv de indice ( 23 sau an ). Selectați cifra sau litera care doriți să apară ca exponent/indice și clicați pe butonul potrivit.
     Butoanele , și determină alinierea textului în pagină (dreapta, centrat sau bloc = justify). În mod prestabilit, alinierea este la stînga, ca în pagina pe care o aveți sub ochi. Puteți alinia după dorință întregul mesaj sau o porțiune din el, în funcție de cît selectați.
     Blîndă recomandare: nu abuzați de formatări.

     LINKURI ȘI IMAGINI ÎN MESAJE.
     Butonul  = "link" vă ajută să scrieți linkul spre o imagine sau o pagină web. De exemplu: doriți să arătați o imagine de pe un sait. Veți scrie, să spunem: Ca să vedeți imaginea, clicați aici. Selectați cuvîntul "aici" și clicați pe butonul "Link". În caseta care se deschide, treceți adresa imaginii (ceva de genul: www.cutare.com/imagini/nume_poza.jpg ), pe care, de altfel, o puteți lua prin "copiază / lipește" din bara de adrese (numai în situația în care pagina nu conține altceva decît poza respectivă; în caz contrar, recurgeți la butonul "Imagine"). Clic pe "OK" - și linkul e realizat. (În cazul că linkul e spre o pagină web, adresa va fi în genul: www.cutare.com/pagini/nume_pagina.htm(l), care se obține prin copiere din bara de adrese).
    
Butonul  = "imagine" vă ajută să așezați în mesaj o imagine a cărei adresă o cunoașteți. Plasați cursorul în locul unde doriți să apară imaginea și clicați pe butonul "Imagine". În caseta care se deschide, scrieți adresa imaginii (o puteți copia fie din bara de adrese - cînd pagina nu conține altceva decît poza respectivă -, fie, preferabil, dînd clic dreapta pe imagine și apoi clic pe "Proprietăți", de unde copiați ceea ce se află la "Adress (URL)". Dați "OK", apoi postați - și imaginea e incastrată în mesaj.
     N.B. Linkurile și imaginile se postează ca "text" și apar în forma normală în pagină după verificare.

     MODIFICAREA TEXTULUI POSTAT.
     Puteți modifica textul pe care l-ați postat, fie imediat, folosind butonul Modifică, în pagina Confirmare / Infirmare care vă apare după ce ați clicat pe butonul Postează, fie ulterior, după ce îl vedeți în pagina subiectului respectiv, folosind de asemenea butonul Modifică, aflat în partea de jos. ATENȚIE: aveți acces la mesajul (mesajele) dv., pentru a le modifica, doar în cadrul aceleiași "sesiuni de lucru", adică atîta vreme cît nu ați închis browser-ul. De asemenea, nu mai aveți acces dacă, între timp, am intervenit eu asupra mesajului.

     NAVIGARE.
     Puteți intra în Forum și prin pagina "Subiectele, clasificate" (căreia-i puteți trage un link în Favorites). Avantajele ei sunt că are subiectele grupate mai "logic", pe teme, și că se încarcă mai repede.
     Puteți trece dintr-un subiect în altul al Forumului fără să mai treceți prin pagina sa de deschidere, folosind meniul derulant "Alegeți un subiect", aflat în susul și în josul paginii sau bara de linkuri (cu iconuri sau cu text) pe care o deschideți clicînd pe "oratorul" Enrique din dreapta (sau, în paginile subiectelor, pe butonul "IC - SUBIECTE - TX").
     Numele de autor devenit link vă conduce spre profilul respectivului autor.
     La comentarii, cifra-link de deasupra deschide pagina cu mesajul care a generat comentariile, urmat de acestea.

     CĂUTĂRI.
     Butonul "Caută NUMĂR" vă găsește mesajul cu un anumit număr. Puteți, de asemenea, cu butonul "Caută de la NR... la NR..." să căutați mesajele de la numărul x la numărul y.
     Butonul "Caută LUNGIME" vă găsește mesajele care au numărul total de semne cuprins între x și y.
     Butonul "Caută ZI" vă găsește și vă afișează în ordine cronologică mesajele postate în ziua înscrisă de dv., sub forma an-lună-zi adică 200x-0y-0z.
     Butonul "Caută AUTOR / CUVÎNT / PERIOADĂ" vă oferă o căutare complexă. Puteți căuta, astfel, mesajele unui anume autor; sau apariția unui anume cuvînt; sau mesajele postate într-o anume perioadă (între zilele x și y); sau mesajele dintr-un anume subiect. De asemenea, puteți combina criteriile. De pildă: să căutați mesajele postate de autorul X în subiectul Y. Sau: apariția cuvîntului X la autorul Y între zilele M și N. Sau: apariția cuvîntului X în subiectul Y. Ș.a.m.d. Dacă vreți să găsiți mesajul/ele în care se află două anume cuvinte (nealăturate), există un link special în partea de sus.
     Butonul "Caută IMAGINE" vă deschide o listă a imaginilor postate în Forum și în Cartea de oaspeți, cu linkuri către mesajele unde se află acestea.


           Vezi și "Info"  ( Ajutor / Help ). Vezi și  "Ajutor / Help"-căutare .

Pagină încă în curs de elaborare...