CURBA ("CLOPOTUL") LUI GAUSS

        Curba lui Gauss este reprezentarea grafică a (probabilității) repartizării unor valori în funcție de o medie standard. Ea poartă numele marelui matematician german Karl Friedrich Gauss (1777-1855) și, datorită formei, i se spune adesea "clopotul lui Gauss" sau "pălăria lui Gauss" (de la pălăriile-bicorn din timpul lui Napoleon). Formula acestei curbe este destul de sofisticată; iat-o, pentru cei interesați: .

            Iată și un exemplu teoretic: să presupunem că, la o facultate, avem un an de studii cu 110 studenți. Dacă vor fi evaluate perfect obiectiv calitățile lor intelectuale și gradul de pregătire, e foarte posibil ca valorile să se așeze într-o diagramă precum cea de mai jos:

            Cu cît eșantionul cu care se lucrează va fi mai mare, cu atît curba se va apropia mai mult de forma "ideală".
            Ofer mai jos cîteva curbe "reale", alcătuite pe baza notelor obținute la examene de studenții a două facultăți diferite, în anii 2000-2002:


Exemplul 1 (Facultatea X, 2000).
 

Exemplul 2 (Facultatea Y, 2000)
 

Exemplul 3 (Facultatea X, 2001).
 

Exemplul 4 (Facultatea Y, 2001)
 

Exemplul 5 (Facultatea X, 2002).


          Carl Friedrich Gauss (1777-1855), astronom, matematician și fizician german. A făcut descoperiri importante în materie de mecanică celestă, electromagnetism, optică. A dezvoltat teoria numerelor. A pus premisele geometriei hiperbolice noneuclidiene.


Portretul lui Gauss (și celebra curbă) pe bancnota germană de 10 mărci.
(Pointer pe imagine: detaliu curba)