Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Atitudini politice"). Nu figurează toate numele menţionate în text, ci doar acelea substanţial comentate.

Adus la zi: 02.05.2005

Cuvîntare în Senat:
DESPRE ANUNȚATUL RĂZBOI DIN IRAK1
17 februarie 2003
 

            Stimați colegi, voi fi, într-adevăr, scurt, orele sunt înaintate.

            Cu toate că voi fi foarte scurt, trebuie să adaug un subpunct, mic de tot, provocat de cele spuse aici, stimulat de cele spuse aici.
           
Salut cuvîntul domnului profesor Buzatu, salut și cele spuse de Adrian Păunescu pe această temă, vreau să vă spun că și mie, cînd am fost la Bruxelles, la un simpozion internațional cu țările din Uniunea Europeană și candidate, mi s-au pus întrebări în legătură cu amuțirea intempestivă a postului OTV. Vreau să spun că este o pată pentru noi, Parlamentul, că acest post a fost desființat și că eu, personal, împreună cu alții care gîndesc ca mine, nu voi avea liniște pînă cînd această nedreptate, această murdărie nu se va curma și acest post va fi pus înapoi, în funcțiune, pentru că a fost lichidat într-un mod abuziv și inadmisibil.

          Trec la subiectul pentru care am cerut cuvîntul și despre care doream să vă spun cîteva cuvinte. Precizez, apăsat, că această intervenție este făcută în nume strict personal, nu în numele partidului din care fac parte, Partidul Social Democrat.

          Este vorba de un fenomen pe care l-am observat în ultima vreme și pe micile ecrane, dar și pe stradă, așa, printre cetățeni. Apare din nou, ca înainte de 1989, dubla gîndire, fățărnicia, ipocrizia politică. Știți bine că, înainte, una gîndeam și alta trebuia să spunem în public, dacă nu doream să avem necazuri. Se întîmplă și acum, din nou, același lucru. Mă uitam la un sondaj făcut pe stradă, cu diverși trecători, în legătură cu războiul din Irak. Oameni care habar nu au unde este Irakul, cine îl conduce și ce a făcut, declarau repede și luau figura aceea fățarnică: “Da, da, da, este foarte bine și sunt de acord!”. Mă uitam și la niște rezultate ale unui sondaj, care dădea vreo 40 și ceva la sută în favoarea unui lucru care înseamnă, totuși, sînge, oameni buni! Sînge! Se declarau, senini, în favoarea războiului. Dacă îi luai la bani mărunți și îi întrebai “da’ce ți-a făcut ție Irakul ăsta, mă rog frumos?”, habar nu aveau, nu știau să lege două vorbe.

          Domnul Ghiorghi Prisăcaru (din sală):

          Oamenii aceia inculți vă dau și votul!

          Domnul George Mihail Pruteanu:

          Poftiți? Nu am auzit ce ați spus.

          Domnul Ghiorghi Prisăcaru (din sală):

          Oamenii aceia inculți vă dau și votul!

          Domnul George Mihail Pruteanu:
       Oamenii aceia, așa e, îmi dau votul și vreau să vă felicit pentru poziția dumneavoastră, care ați spus, cu multă inteligență, domnule Prisăcaru, că nu întotdeauna micile puteri fac ce vor, fac politica pe care ar vrea să o facă. Aș vrea ca și oamenii simpli să nu fie iar conformiști, temători, “dați pe brazdă”, ci să spună exact ce gîndesc, nu ce cred că se așteapta de la ei, ce cred ei că “dă bine” să spui. La ora actuală, oameni de vîrf de pe această planetă, personalități de talie mondială, laureați ai premiului Nobel, sunt foarte sceptici în legătură cu acest război anunțat. Acesta este, în fond, subiectul.

          Constatam recent că americani ultra-tipici pentru America, cum este actorul Robert Redford, o încarnare a “americanismului”, se manifestă vehement împotriva acestui război. Scriitorul Günther Grass spunea, negru pe alb, că nu este de acord cu acest război motivat de setea de petrol. Marele lingvist american Noam Chomsky [v. și volumul său, Propaganda and the Public Mind, Ed. D. Barsamian, 2001, ed. fr. De la propagande, Fayard, "10/18", Paris, 2002; notă din 12.04.04] declara și el că este un lucru necurat și necivilizat declanșarea acestui război față de o țară pe care o poți foarte bine ține sub control fără să verși “blood for oil”, fără să se verse sînge pentru petrol.

          Domnul Corneliu Vadim Tudor (din sală):

          Și Nelson Mandela!

          Domnul George Mihail Pruteanu:

          De asemenea, se adaugă acestor nume dramaturgul Harold Pinter, dramaturgul Gore Vidal, marele poet surghiuit și căruia i s-au făcut multe necazuri de către iranieni, Salman Rushdie și mulți alții, astfel încît a arăta entuziasm în privința declanșării bombardamentelor nimicitoare și în privința zdrobirii unei țări mi se pare mai mult decît o ipocrizie: mi se pare o nesăbuință.

          Sunt de acord că, poate, politic e să nu ne împotrivim răspicat – noi, ca țară – acestui lucru, dar să avem, mă adresez și dumneavoastră, colegi parlamentari, dar și oamenilor simpli, să avem tăria de a nu ne mai supune din nou fățărniciei de a arăta entuziasm față de ceva care mă tem că va fi o viitoare greșeală regretabilă, așa cum a fost Vietnamul2, așa cum a fost Iugoslavia, episodul Kosovo. Cred că va fi o asemenea greșeală, dacă americanii nu vor avea calmul de a sta pînă-n pînzele albe pe capul lui Saddam, de a-l determina să plece cu alte mijloace, dar nu cu sînge. Va fi, pentru intelectualitatea americană, pentru mare parte din opinia publică americană și mondială, o nouă gravă eroare a acestui stat puternic care riscă să facă, din nou, o istorică greșeală2.

          Acesta este punctul meu de vedere3.  (Aplauze puternice din partea Grupului PRM.)

(Transcriere după stenograma Senatului)

__________________

      
1) Vezi, în legătură cu acest subiect, și articolele semnate de Nicolae Filipescu (Propagandă și credibilitate, Iluzii și realitate în Afganistan), în revista "22", nrr. 692 și 699 (și 735), Transferul suveranității în Irak (nr. 743) și cel semnat de Adrian-Paul Iliescu (Justificări volatile), în nr. 699.
     
2)
(NOTĂ DIN 4 NOIEMBRIE 2003) Trista mea previziune a fost pe deplin confirmată, destul de repede, de evoluția evenimentelor și a stărilor de spirit:
 

„Unul dintre principalii candidați la învestitura Partidului Democrat pentru scrutinul prezidențial din 2004, John Kerry, veteran al războiului din Vietnam, nu a ezitat să compare actuala situație din Irak cu coșmarul vietnamez trăit de militarii americani acum cîteva decenii.

În același sens, una dintre limbile cele mai ascuțite ale presei de peste Ocean, Maureen Dowd, are cuvinte aspre față de politica americană în Irak: «Războiul a început ilogic: false date informative, pentru a da substanță unui fals casus belli°, bazat pe un cuartet de false premise (că putem lesne scăpa de Saddam și Partidul Baath, că putem pune pe fugă pe teroriști și democratiza Irakul fără a secătui economia noastră. (...) Lipsa de logică a administrației Bush continuă: cu cît mor mai mulți americani, irakieni și membri ai organizațiilor internaționale, cu atît cauza Americii progresează...»

                                              

Romulus Căplescu, Senatul american somează CIA să prezinte în 48 de ore dosarele intervenției în Irak, Adevărul, 31 oct. 2003, p.9

 

                 2) (NOTĂ DIN 8 APRILIE 2004):
 

 

           Finalul articolului Irakul, Vietnamul lui Bush?... (Adevărul, 8 apr. 2004, p.9)



             3) (NOTĂ DIN 11 DECEMBRIE 2003) Încă o confirmare...:
 

 

           Laureata de anul acesta a Premiului Nobel pentru pace, iraniana Shirin Ebadi, a criticat politica Statelor Unite într-o conferință de presă care a precedat decernarea premiului, miercuri, la Oslo. „Democrația nu ar trebui să fie folosită drept pretext pentru atacarea altor țări", a spus avocata iraniană. „Susținerea opiniei publice și a Națiunilor Unite sunt importante", a adăugat ea, exprimându-și dezaprobarea față de războiul din Irak și refuzul SUA de a acorda ONU un rol mai amplu în reconstrucția țării. Reformiștii din Iran speră ca premiul, în valoare de 1,4 milioane dolari, să dea un nou impuls mișcărilor proreformă din țară. (O.P.) (Adevărul, 11 dec. 2003, p.9)


          4)  (NOTĂ DIN 26.03.2004) Trebuie neapărat citat interviul Gabrielei Adameșteanu cu Jacques Julliard, În lupta cu terorismul, democrația e mai bună decît minciuna, 22, 733, 23 martie 2004.
 

„(...) Mă gîndesc că Franța, Germania, chiar și Rusia au avut dreptate. (...)
            Greșeala politicii duse de Bush, Aznar, Berlusconi este că au mințit tot timpul. Primul șef de guvern al acestei coaliții sancționat a fost dl Aznar, care a avut ghinionul să aibă alegeri peste cîteva zile. Dar cred că acesta e doar începutul. Americanii suportă tot mai greu faptul că au fost înșelați pe ambele subiecte: armele de distrugere în masă și lupta contra terorismului. Ei au avut încredere în Bush pentru că le-a spus: «Vă voi elibera de terorism», dar el a eșuat, mințind fără rușine.
Și cred că dincolo chiar de terorism, este o problemă de manipulare a opiniei publice, pentru că ceea ce au în comun șefii acestor guverne de dreapta (...) este că sunt mari manipulatori. Dl Blair a trebuit să se despartă din acest motiv de cel mai apropiat colaborator. Dl Aznar și-a determinat întreg guvernul să mintă, ministrul său de Interne a mințit patru zile fără rușine, știind prea bine ce face. Nici dl Berlusconi n-a încetat tot timpul cu minciunile. Nu se poate face multă vreme război doar cu minciuni. (...)

             Dl Kerry a spus deja în campania lui că politica externă americană a fost: «cea mai arogantă, cea mai stupidă și cea mai ideologică din toată istoria Statelor Unite». (Americanii) trebuie să își consulte aliații, trebuie să nu mintă, trebuie să fie inteligenți. Să-și închipuie că invadînd Irakul vor înfînge terorismul era o prostie. (...) Această administrație a făcut mult rău Statelor Unite în întreaga lume. Deci acest război a fost absurd, a spus-o recent și dl Kerry, candidatul democrat, a spus-o și ministrul de Externe francez, Dominique de Villepin, a spus-o și noul premier spaniol, Zapatero. (...)
             Dacă măcar s-ar fi combătut terorismul, mai puteau spune că «merita». Dar pentru războiul din Irak nu văd decît consecințe negative și nici una pozitivă. (...) Războiul din Irak nu numai că nu a sugrumat terorismul, ci chiar l-a dezvoltat. Mi se pare că America a pierdut din acest motiv pe toate planurile. (...) S-a putut explica populațiilor arabe că occidentalii nu sunt cu nimic mai buni, că agresează și ei, că uneori torturează. Deci superioritatea morală a Occidentului față de islamism a dispărut. Pentru masele arabe, la ora actuală, Saddam Hussein este o victimă, dintr-un tiran, dintr-un asasin, a ajuns o victimă. (...)
            Eu cred că dl Bush este o catastrofă pentru lumea civilizată și, cu cît ne vom debarasa mai repede de el, cu atît va fi mai bine pentru toată lumea. Sper ca popoarele să își dea seama că această politică a eșuat. Știți că 90% din spanioli au fost contra războiului, dar au sprijinit această politică, au votat pentru PP la alegerile municipale pentru că au crezut că aceasta merită. Dar cînd văd că e un eșec, peste tot, în Anglia, în SUA, în Italia, oamenii încep să-și spună: «Și-au bătut joc de noi! Am fost înșelați, am fost duși într-o aventură absurdă». Sper ca această politică nefastă să fie măturată de pe scena internațională. Americanii au făcut ce-au putut ca să explodeze Europa. (...)"

                                              

Interviu realizat de Gabriela Adameșteanu - Paris, 17 martie 2004

 
                 4)
(NOTĂ DIN 21 MAI 2004) Alte confirmări...:
 

 









   Adevărul, 21 mai 2004.

     V. și articolul, extrem de critic ("...politica aberantă a administrației Bush..."), al lui Nicolae Filipescu, Deteriorarea situației din Irak, din revista 22, nr. 741, 18 mai 2004. E suficient să citez primul paragraf, care fixează "tonul" întregului articol: "Declarațiile oficioase ale guvernanților de la Washington cu privire la invazia Irakului au produs o avalanșă de justificări care s-au dovedit a fi false și un torent de intenții «nobile» despre care se putea prevedea că erau îndoielnice și nerealizabile. Din nefericire, prestigiul, credibilitatea și imaginea Statelor Unite au suferit cumplit în decursul mandatului prezidențial al lui George Bush" (s.GP).


                 5)
(NOTĂ DIN 6 IUNIE 2004): Eseistul Andrei Cornea începuse prin a fi un apărător al agresiunii americane în Irak. Spre cinstea sa, el a înțeles adevărul:
 

 

          «Din păcate însă, trebuie să admit că felul în care administrația Bush a tratat chestiunea irakiană nu a făcut decât să încurajeze antiamericanismele de toate nuanțele și culorile. Astfel încât, fără a retracta anumite aspecte din criticile prezente în acele articole, cred că, ținând seama de întreg contextul, multe dintre ele au fost lipsite de o judecată corectă de ansamblu.
             Recunosc așadar că m-am înșelat sau m-am lăsat înșelat prea ușor: nu m-am așteptat ca după atâta timp să nu fie găsite în Irak, practic, nici un fel de arme de distrugere în masă — nici biologice, nici chimice, nici nucleare, nici rachete, nici măcar programe serioase pentru punerea lor la punct. Nimic! Pe de altă parte, nu s-a adus nici cea mai mică dovadă a unei legături serioase dintre regimul Hussein și islamismul internațional. (...)
           E greu să eviți gândul că administrația Bush, în obsesia ei de a-l răsturna pe Saddam de la putere, și-a pus voit la ochi ochelari măritori și deformatori. A văzut ceea ce voia să vadă, gândindu-se că, poate, va găsi in situ ceea ce era hotărâtă să găsească. A încercat să păcălească o lume întreagă și s-a păcălit pe sine. Este o atitudine inacceptabilă din partea unui guvern democratic și, venită din partea guvernului singurei supraputeri, de-a dreptul iresponsabilă. Consecințele sunt perfect vizibile: lipsa de legitimitate a acțiunii americane, ceea ce încurajează în schimb legitimarea insurgenței irakiene. (...)

               Forța de intervenție eliberatoare trebuie să respecte ea însăși, cu maximă scrupulozitate posibilă, drepturile omului; cu alte cuvinte, dacă americanii (sau oricare alții) vor să impună respectarea drepturilor omului, trebuie să le respecte ei înșiși, rămânând astfel incluși în propriul lor proiect eliberator. Ceea ce înseamnă că acțiunea eliberatoare devine imorală dacă agentul eliberator nu-i tratează pe cei eliberați ca pe niște oameni liberi.
           
Or, se pare că exact această „ieșire" din propriul proiect eliberator s-a întâmplat la închisoarea Abu Ghraib. Umilințele și chiar torturile la care au fost supuși o parte a deținuților din partea unor soldați și ofițeri americani nu pot fi considerate simple scăpări, excese izolate din partea unor soldați instabili psihic. Ancheta în curs desfășurată de către o comisie specială a Congresului american a arătat deja destul de limpede că exista un „sistem": deținuții erau sistematic „înmuiați" pentru a deveni mai cooperanți cu anchetatorii care voiau să afle informații despre insurgența irakiană. Din păcate, este foarte probabil că, pentru mulți comandanți americani, deținuții irakieni (la fel ca și deținuții arestați în Afganistan de la Guantanamo pentru administrația americană) nu apăreau ca oameni deplini, înzestrați cu „dreptul la viață, libertate și căutarea fericirii".»
                                     
Andrei Cornea, Lecția de la Abu Ghraib, 22, 743, 1 iun. 2004
                                     
Desenul, reprodus din revistă, aparține lui Dan Perjovschi.

*                  6) (NOTĂ DIN 15 IULIE 2004):

 
   Adevărul, 12 iulie 2004.

     "«Problemele sunt similare celor de acum 40 de ani, soluțiile sunt altele. Lumea încă se așteaptă să vină Dylan cu chitara, să le rezolve. Michel Moore nu are chitară, dar prin documentarul său Fahrenheit 9/11 a făcut o treabă excelentă (...) E un guvern foarte corupt...»" (Joan Baez lupgtă cu chitara împotriva unui guvern american "foarte corupt", Diana Popescu, Adev., 12 iul. 2004

*                  7) (NOTĂ DIN 25 IULIE 2004):

 
Clicați pe imagine ca s-o măriți.

     "Cînd președintele l-a pus la curent cu intenția sa (de a invada Irakul), Powell s-ar fi mulțumit, potrivit lui Woodward (Planul de atac), să-l întrebe pe un ton «sumbru» dacă e conștient de «posibilele consecințe». Or, scrie New York Times, din partea sa ar fi fost de așteptat un răspuns de genul «renunțați la această idee, este complet greșită». Powell era «conștient că ideea invaziei în Irak este cît se poate de proastă».
     William Pfaff, în Frică, mînie și eșec: O cronică a Războiului Administrației Bush împotriva Terorii, de la 11 sept. 2001 pînă la Înfrîngerea din Irak, scrie: «Războiul din Irak trebuia să ofere SUA triumful de care nu au avut parte în Vietnam. În loc de aceasta, el s-a transformat într-o nouă înfrîngere
»." (Alpiniștii istoriei imediate, II,  R. Căplescu, Ad. lit. și art., 726, 20 iul. 2004

                      8) (NOTĂ DIN 30 SEPTEMBRIE 2004): v. interviul acordat de Al. Paleologu Laurei Guțanu, în România literară, nr. 38, 29. sept. 2004
                      9) (NOTĂ DIN 21 OCTOMBRIE 2004): v. Încrîncenare în Irak (fragmente) de Nicolae Filipescu, în 22, nr. 763, 19 oct. 2004
                    10) (NOTĂ DIN 2 MAI 2005): v. E s e n ț i a l u l   în Irak... (imagini), apud Ziua, 14 aug. 2004


Vezi și: Iraqis Do Not Want Us End the Massacre in Falluja! Guerres sans Fin
Vezi și saitul www.globalresearch.ca
Vezi și Bernard Chazelle: Bush's Desolate Imperium ( http://www.cs.princeton.edu/~chazelle/politics/bush-article.html )
Vezi și discuțiile pe acest subiect din Forumul saitului.


www.pruteanu.ro