Indice de nume (exclusiv pentru secţiunea "Atitudini politice"). Nu figurează toate numele menţionate īn text, ci doar acelea substanţial comentate.

  

CE-ŢI DORESC EU ŢIE...
Jurnalul naţional, 28 decembrie 1998

           Ce-ţi doresc eu ţie, ţara mea, pe care te-aş numi īn continuare "dulce", dacă n-ai fi īnăcrită şi năucită de lehamite şi dezamăgiri...?
        §
Un Parlament cu mai puţini membri, īntrucīt prea e doldora de "caracudă", şi se calcă mediocrităţile patentate şi hahalerele absolute pe bombeuri. Pentru putinţele şi nevoile ţării, cred că cca 250 de parlamentari īn total (şi  nu 500 ca acum!) ar fi arhi-suficient: vreo 100 de senatori şi vreo 150 de deputaţi - dar şi asta, cu condiţia să se delimiteze bine atribuţiile celor două Camere pleonastice, ca să nu se mai tot facă acelaşi lucru de două ori, ca acum, cīnd zămislirea legilor se tīrīie exasperant de īncet, de parcă n-am fi īntr-o sinistră vraişte generală, ci am avea secole la dispoziţie ca să dereticăm pe-ndelete şi-n doru’ lelii...
        §
Un Parlament cu oameni decenţi, al căror obraz să nu depăşească un ţol, care să īnţeleagă repede şi să uite greu că nu sunt nişte binefăcători ai naţiei, buni de copleşit cu favoruri. Lefurile lor, de bugetari ce sunt - īn deplină transparenţă, lună de lună - ar trebui să fie cam la nivelul celei de profesor universitar, cel mult cu o idee mai mare. Tot ce forfetează, să se justifice cu documente pīn’la ultimul leuţ. Şi, īn halul īn care e Romānia, a se slăbi cu "cluburi", "biliarduri", "terenuri de tenis", chermeze, bairamuri, sindrofii, parade şi alte frivolităţi care ar fi doar nesăbuite, dacă n-ar fi deşănţate, cīnd īn ţară sunt zeci de mii de oameni pe drumuri, care n-au de-o pīine.
        § Un Parlament cu persoane care să fi fost alese prin sistemul uninominal, adică pentru meritele, valoarea şi promisiunile lor personale, nu pe sistemul listelor de partid, care nu īncurajează decīt servilismul fanariot către şef: pupatul tălpilor, dusul tăvii, linguşeala smerită, īngīnarea papagalicească, conspirativitatea de clan, gregaritatea lălīie, nesimţirea faţă de electorat, clientelismul, plocoanele.
        §
Un Parlament īn care să se vorbească bine romāneşte şi mai ales să se gīndească bine romāneşte. Un Parlament căruia să-i fie mai aproape Turda decīt Strasbourgul şi Craiova decīt Washingtonul.
        § Un Parlament īn care să se muncească mai mult de trei zile pe săptămīnă. Şi să facă nu vorbărie, ci legi prin care chiar să-i meargă mai bine populaţiei, nu prin care să ne conformăm nu ştiu căror comandamente abstract-doctrinare.
        § Un Parlament care să aibă, īn fine, bunul-simţ de a pune capăt imensei penibilităţi numite, la ora actuală, imunitate parlamentară. De nouă ani de zile se perpetuează această sfidătoare anomalie, că e mai uşor să translezi Casa Poporului īn Ferentari, decīt să faci să ajungă īn faţa tribunalului un parlamentar bănuit de potlogărie. De nouă ani, din spirit de neruşinată auto-protejare, o asemenea decizie elementară e aproape imposibil de luat, īntrucīt reglementările prevăd un vot la fel de greu de obţinut ca şi pentru, de pildă, declararea stării de război.
        §
Partide care să-şi valorifice oamenii cu chef de treabă, nu să-i dea afară īn mod tembel, cum m-au dat ţărăniştii pe mine, chit că vor ajunge literă cu literă la vorba mea.
        §
O Preşedinţie care să-şi joace sever rolul de arbitru suprem punīnd imediat colimatorul pe ceea ce scīrţīie sau pute şi solicitīnd cu autoritate īndreptarea.
    § Un Guvern cu oameni de voinţă şi de meserie, adică nu jurisconsulţi pe post de spiţeri, sau depanatori de televizoare "Rubin" pe post de zootehnicieni-şefi. Să ştie toţi la perfecţie formula apei, inclusiv a apei din Bucureşti.

        ...Dar toate astea sunt utopii pe care numai atmosfera de staniol dintre Crăciun şi Revelion mi le-a putut strecura īn minte. De fapt, conform legii principale a lui Murphy, ceea ce a mers prost īn ‘98, va merge şi mai prost īn ‘99 şi vor fi belele crunte, pentru că tranziţia n-are cum să facă din găinaţ bici, necum să mai şi plesnească.