[O LEGE FOARTE PERTINENTĂ]

Şeful statului recomandă presei să nu se mai lanseze în "cârcoteli" la adresa Legii Pruteanu1


Presedintele Ion Iliescu a apreciat, ieri, ca legea privind folosirea limbii române în locuri, relatii si institutii publice este "o lege pertinenta" si a propus presei sa publice textul proiectului legislativ, deoarece exista "o discrepanta enorma" între interpretarile care s-au dat si prevederile actului normativ.
"Propun presei un lucru: sa publice proiectul de lege. Deci, înainte de a face comentarii si de a lansa tot felul de idei, mai binevoitoare sau mai rauvoitoare, cititi textul legii, sa vedeti ce discrepanta enorma este între interpretarile care s-au dat, deseori foarte rautacioase, si continutul legii, care e o lege foarte pertinenta", a afirmat presedintele Iliescu. Seful statului a precizat ca proiectul de lege initiat de George Pruteanu nu prevede interzicerea utilizarii de cuvinte straine, deoarece acestea fac parte în mod obiectiv din mobilitatea limbii în general, care asimileaza cuvinte straine, mai ales în domenii de specialitate. "Acolo spune un lucru foarte pertinent: pentru omul de rând sa fie accesibile si textele filmelor si ale produselor si ale reclamelor la produse si ale instructiunilor de utilizare a produselor. Asta e tot ce contine acest proiect de lege", a subliniat Iliescu. Presedintele a precizat ca a fost "socat" când am vazut interpretarile care s-au dat proiectului de lege. "Si chiar m-am mirat, cunoscându-l pe dl Pruteanu, ca ar fi capabil de asa ceva, de o asemenea obtuzitate. Din contra, am constatat ca legea nu contine astfel de lucruri. Tot ce s-a spus cu rautate în presa este un fals, este un neadevar. De aceea va rog luati, publicati textul proiectului de lege si nu va mai lansati în cârcoteli din acestea", a mai spus Ion Iliescu.
Ziarul nostru a ridicat „manusa“ aruncata de seful statului, publicând (alaturi) proiectul de lege al senatorului George Pruteanu. Ramâne astfel la latitudinea cititorilor nostri sa aleaga, în cunostinta de cauza, pe ce pozitie se situeaza atunci când este vorba de actul normativ ce se vrea un mijloc de protectie a limbii române.


Curierul naţional, nr. 3542, 22 oct. 2002

1) NOTĂ. Am păstrat grafia de pe saitul ziarului, de unde am preluat textul. Clicaţi aici dacă doriţi să citiţi textul refăcut, cu diacritice şi alineate.