[O LEGE FOARTE PERTINENTĂ]

Şeful statului recomandă presei să nu se mai lanseze în "cârcoteli" la adresa Legii Pruteanu1


        Preşedintele Ion Iliescu a apreciat, ieri, că legea privind folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice este "o lege pertinentă" şi a propus presei să publice textul proiectului legislativ, deoarece există "o discrepanţă enormă" între interpretările care s-au dat şi prevederile actului normativ.
        "Propun presei un lucru: să publice proiectul de lege. Deci, înainte de a face comentarii şi de a lansa tot felul de idei, mai binevoitoare sau mai răuvoitoare, citiţi textul legii, să vedeţi ce discrepanţă enormă este între interpretările care s-au dat, deseori foarte răutăcioase, şi conţinutul legii, care e o lege foarte pertinentă", a afirmat preşedintele Iliescu. Şeful statului a precizat că proiectul de lege iniţiat de George Pruteanu nu prevede interzicerea utilizării de cuvinte străine, deoarece acestea fac parte în mod obiectiv din mobilitatea limbii în general, care asimilează cuvinte străine, mai ales în domenii de specialitate. "Acolo spune un lucru foarte pertinent: pentru omul de rând să fie accesibile şi textele filmelor şi ale produselor şi ale reclamelor la produse şi ale instrucţiunilor de utilizare a produselor. Asta e tot ce conţine acest proiect de lege", a subliniat Iliescu. Preşedintele a precizat că a fost "şocat când am văzut interpretările care s-au dat" proiectului de lege. "Şi chiar m-am mirat, cunoscându-l pe dl Pruteanu, că ar fi capabil de aşa ceva, de o asemenea obtuzitate. Din contra, am constatat că legea nu conţine astfel de lucruri. Tot ce s-a spus cu răutate în presă este un fals, este un neadevăr. De aceea, vă rog, luaţi, publicaţi textul proiectului de lege şi nu vă mai lansaţi în cârcoteli din acestea", a mai spus Ion Iliescu.
        Ziarul nostru a ridicat „mănuşa“ aruncată de şeful statului, publicând (alături) proiectul de lege al senatorului George Pruteanu. Rămâne astfel la latitudinea cititorilor noştri să aleagă, în cunoştinţă de cauză, pe ce poziţie se situează atunci când este vorba de actul normativ ce se vrea un mijloc de protecţie a limbii române.

  Curierul naţional, nr. 3542, 22 oct. 2002

1) NOTĂ. Text refăcut, cu diacritice şi alineate adecvate.