CĪNTUL III
Informaţii, explicaţii, comentarii
 

1-9  Versurile 1-9 sunt inscripţia de pe Poarta Infernului, concepute ca şi cum poarta ar vorbi.

18  Au pierdut speranţa īn Dumnezeire, adică īntr-un sens superior al suferinţei.

35-36  E vorba de oportunişti şi de laşi, de indivizi fără curajul unei atitudini nete, care, īn onctuoasa lor existenţă, n-au făcut nici un bine şi nici un rău. V. şi mai jos.

38  Ce care, īn
apocrifa٭ "revoltă a īngerilor" au īncercat să fie neutri, nici cu Dumnezeu, nici cu Satan.

43  Īi refuză, firesc, Paradisul, din cauza ticăloşiei lor, dar īi refuză şi Infernul, pentru a nu da prilej damnaţilor de a fi mīndri că au reprezentat totuşi ceva īn comparaţie cu aceste nulităţi.

50  Pentru ei nu există īndurare, dar nici onoarea unei ispăşiri.

51  "Guarda e passa!" (Priveşte şi treci mai departe!) Aceste trei cuvinte au devenit dicton popular, pentru lucrurile care nu merită atenţie.

60  Aluzia īl poate privi pe papa Celestin al V-lea, care a demisionat īn faţa dificultăţilor de guvernare a unei biserici corupte, sau, mai plauzibil, pe Pilat din Pont, simbol al vanei tentative de a nu te implica.

61-64  V. comentariul de la 35-36.

88  "Şi tu, care...": Dante.

91-93  Pentru că spiritul lui Dante va ajunge īn Purgatoriu, fiind trecut peste Tibru īntr-o luntre condusă de un īnger.

95-96  Formulă-parolă, cu care Virgiliu īnlătură īmpotrivirile din iniţiaticul itinerariu. (O va folosi, de ex., şi faţă de Minos, īn Cīntul V, vv. 23,24.

130-136  Prin acest artificiu, Dante rezolvă trecerea Acheronului.